Плановете на Google за доставка на интернет чрез балони с хелий се провалиха

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 25.01.2021

12:21 | 25 януари 2021
Обновен: 12:21 | 25 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Фирмата Loon от компанията майка на Google Alphabet трябваше да достави високоскоростен интернет до отдалечени региони с помощта на гигантски балони с хелий. Но сега дъщерното дружество се закрива. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Попов отбеляза, че според компанията причините са липсата на възможност за намаляване на разходите до такава степен, че да бъде възможен дългосрочен устойчив бизнес.

“Google представи своя подход с балони, които могат да останат във въздуха в продължение на седмици, през 2013 г. Оттогава са решени много технологични предизвикателства, като например как балоните, плаващи наоколо, могат да предават данни един на друг”, отбеляза Попов.

Той посочи, че нерешеният проблем е маркетингът.

“През юли 2020 г. Loon започна да снабдява с интернет регион в Кения в сътрудничество с местен мрежов оператор. Но паралелните тенденции промениха инвестиционната хипотеза: През последните години достъпът до интернет става все по-голям, а в останалите региони все още е твърде скъп или неинтересен за жителите”, коментира главният редактор.

“Компанията е стигнала до заключението, че Loon никога няма да допринесе за печалбите на Alphabet Group”.

Попов добави, че дузината балони, които все още са във въздуха, се очаква да слязат на Земята през следващите девет месеца и след това ще бъдат събрани.

“За потребителите в Африка времето с интернет се оказа кратко”.

Целия коментар вижте във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.