Възнаграждението на Тим Кук в Apple се е увеличило с повече от 500%

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 07.01.2022 г.

12:55 | 7 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще получи 98,73 милиона долара компенсация през фискалната 2021 г. на компанията, според документи, публикувана в четвъртък. Разкриването на заплащането идва след една звездна година за Apple, в която отчете 33% ръст на приходите и повече от 365 милиарда долара продажби, коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Възнаграждението на Кук се е увеличило с повече от 500% в сравнение с 14,8 млн. долара през предходната година.

Основната заплата на Кук в размер на 3 млн. долара остава непроменена.

По-голямата част от увеличението на плана за възнаграждение на мениджъра се генерира от предоставянето на ограничени акции на стойност 82,3 млн. долара. През 2020 г. в първия ден на финансовата 2021 г. Apple предостави на Кук нов дългосрочен план за заплащане с акции, които се придобиват от 2023 до 2025 г., предлагайки му стимул да продължи да изпълнява длъжността главен изпълнителен директор през този период. Кук, на 61 години, се присъедини към Apple през 1998 г.

През миналата година се навършиха 10 години, откакто Кук пое поста на главен изпълнителен директор от съоснователя Стив Джобс малко преди смъртта му. „Това беше забележително десетилетие за Apple и през 2021 г. на Кук беше предоставено заплащане в акции за първи път, откакто беше повишен в позицията на главен изпълнителен директор", заяви компанията в подаденото заявление. През това десетилетие акциите на Apple са поскъпнали с повече от 1100%, което е около три пъти повече от увеличението на S&P 500, според подадената информация.

Попов коментира и спада в световния добив на биткойн след размириците в Казахстан и ново дело срещу Facebook.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите тук.

Всички гости на предаването „Бизнес старт" може да гледате тук.