Китайските технологични компании се сринаха след нови ограничения от Пекин

Пекин се стреми да разцепи Alipay и да създаде отделно приложение за нейния кредитен бизнес

10:42 | 13 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на китайските технологични компании паднаха отново в понеделник след поредните стъпки от Пекин за контролиране на онлайн бизнеса.

Търговията бе повлияна от съобщение, че правителството възнамерява да разцепи бизнеса на Ali Group на Ant Group Co.

Индексът Hang Seng Tech падна с цели 3,1%, като Meituan, Alibaba Group Holding и Tencent Holdings Ltd. поведоха спада.

Акциите на Alibaba поевтиняха с повече от 5% в търговията в Хонконг.

Големите оператори на платформи ще трябва да преразгледат условията на труд на работниците на непълно работно време, за да гарантират правата им върху доходи и безопасност на труда, според правителствено изявление, публикувано късно в петък. Това стана след среща между четири правителствени агенции и 10 големи интернет компании, включително Meituan, Alibaba и Tencent.

Отделно Китай се стреми да разцепи Alipay и да създаде отделно приложение за нейния кредитен бизнес, съобщи Financial Times, позовавайки се на хора, запознати с плана. Регулаторите вече са наредили на компанията да отдели кредитното звено от останалите си финансови предложения и да привлече външни акционери, се казва в съобщението.

Това няма да е първият път, когато групата Ant е цел на регулации от китайското правителство.

tech shares

Бизнес империята на Джак Ма, съосновател както на Ant Group, така и на Alibaba, беше засегната от поредица от регулаторни мерки.

Китайските власти започнаха да проявяват нарастващ интерес към Ant Group през октомври миналата година, след като Ма разкритикува Пекин, казвайки, че регулации задушават иновациите.

На следващия месец регулаторите спряха рекордното IPO на Ant Group на пазара от 37 млрд. долара.

През април Alibaba беше ударена с рекордна глоба от 2,8 млрд. долара заради монополни притеснения.

В същото време китайските регулатори призоваха Ant да извърши обширна бизнес реконструкция, включително да се преструктурира във финансов холдинг.

На компанията също беше наредено да привлече двете си услуги за микрокредитиране, Jiebei и Huabei, в новата финансова фирма.

„Вярвам, че пазарите все още търсят дъното на китайските интернет акции“, каза Фан Чюк Ван, главен инвестиционен директор за Азия в HSBC Holdings Plc, пред Bloomberg TV. "Затягането на регулациите все още не е приключило, смятаме, че пазарът ще остане нестабилен, компаниите все още ще бъдат много чувствителни към новините."

Най-висшият технологичен регулатор предупреди интернет фирмите в понеделник да не блокират връзките към конкурентни услуги, потвърждавайки отново заповедта на Пекин онлайн гиганти от Tencent Holdings Ltd. до ByteDance Ltd. да премахнат стените около техните платформи.


„Като цяло мисля, че последните политики са станали по-меки, тъй като нямат драматично въздействие върху основите на тези компании“, казва Стивън Люнг, изпълнителен директор на UOB Kay Hian (Хонг Конг). „Все пак това не помага на пазара."

Индексът Hang Seng Tech е намалял с 22% досега тази година, въпреки че се повиши с около 12% от дъното от август.