Оптимизъм на борсите в Европа след заседанието на Фед и нова порция отчети

Юън Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 29.04.2021

15:30 | 29 април 2021
Обновен: 15:31 | 29 април 2021
Автор: Магдалена Иванова

Европейските акции се търгуват на зелена територия в четвъртък, както и фючърсите върху американските акции след заседанието на Федералния резерв и отчетите на технологичните гиганти, които засилват настроенията. Това каза Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

„В Европа индексът Stoxx 600 се доближава до рекорда си, достигнат по-рано през април. Акциите на компаниите, свързани със сектора на личните грижи, поскъпнаха, след като Unilever отчете продажби над очакванията и обяви обратно изкупуване. Петролните гиганти Total и Shell подкрепиха своя сектор, след като отчетоха печалби над прогнозираните“.

По думите на Потс бенчамркът на Лондонската фондова борса FTSE и показателят IBEX в Мадрид са два от най-добре представящите се в рамките на сесията.

„Суровият петрол удължава ръстовете си благодарение на увереността в перспективите за търсенето от страна на ОПЕК и неговите съюзници въпреки предизвикателствата от ситуацията около пандемията в Индия“.

Bloomberg Commodity Index нараства за девети пореден ден, доближавайки се до 3-годишен връх.

„Федералният резерв на САЩ засилва своята оценка на икономиката и потвърди агресивна подкрепа на фона на необходимостта от по-нататъшен напредък в заетостта и инфлацията“, каза Потс.

„Председателят Джером Пауъл отхвърля притесненията относно ценовия натиск, а президентът Джо Байдън разкри план за разходи за 1,8 трилиона долара, насочен към американски семейства“.

Целия коментар гледайте във видеото.