Европейските акции поскъпват в очакване на корпоративни резултати

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 13.04.2021

14:23 | 13 април 2021
Обновен: 14:23 | 13 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Европейските акции поскъпват във вторник, докато инвеститорите насочват вниманието си към печалбите в корпоративния сектор и преценяват потенциалните рискове след неотдавнашното рали. Това заяви Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Индексът Stoxx 600 се покачва с 0,2% след спада от понеделник, като в същото време технологичните акции поскъпват, тъй като книжата на производителите на полупроводници се възползваха от положителните новини около Nvidia".

"Stoxx 600 се повишава с 9% през 2021 г. и причиненият от пандемия спад вече е компенсиран", допълва Ийстън.

"Книжата на минодобивните компании също се представят по-добре, след като вносът на меден концентрат в Китай достигна рекорд миналия месец".

Ийстън посочи, че сред отделните компании Just Eat Takeaway.com отчита поскъпване на акциите си, след като фирмата за доставка на храна обяви 79-процентен ръст на поръчките за първото тримесечие, въпреки че ресторантите се отварят поетапно на някои пазари.

"Доходността по американските облигации се повишава и доларът се представя колебливо, докато трейдърите очакват данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани днес следобед".

Пазарният анализатор допълни, че цената на биткойн достигна до нов рекорд, докато инвеститорското насторение по отношение на криптовалутите прерастна в бичо, часове преди Coinbase да стане публична.

"Петролът се поскъпва до 60 долара за барел".

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.