Френската и испанската борса се представят най-добре във вторник

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 02.02.2021

14:52 | 2 февруари 2021
Обновен: 14:52 | 2 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

Акциите на международните борси поскъпват на фона на подновените надежди за стимули в САЩ и по отношение на масовите ваксинации. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 1,2%, воден от технологичния сектор преди публикуването на отчетите на Amazon и Alphabet”.

“Акциите на базирания в Лондон петролен гигант BP поевтиняват, след като резулататите на компанията не отговориха на очакванията”, посочи Потс.

Той отбеляза, че книжата на Siemens Energy също поевтиняват след съобщение на компанията, че ще свие с около една шеста работната си сила в отдела си за газ и електроенергия.

“Индексът CAC във Франция се повишава с 1,8%, а испанският IBEX отчита ръст от 1,7% - това са два от най-силно представящите се пазари днес”.

Потс коментира и последните данни за еврозоната, като отбеляза, че икономиката на региона отчита по-слаб спад от очаквания в края на миналата година, но остава на ръба на рецесия с двойно дъно.

“Брутният вътрешен продукт на еврозоната се свива с 0,7% през четвъртото тримесечие на фона на прогнозите за 0,9-процентен спад”, посочи той.

Целия коментар вижте във видео материала.