Китай държи козовете за петрола

Стефан Кинг – старши икономически съветник за HSBC.

12:35 | 26 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Рафинерия. снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Рафинерия. снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Все още се спори върху това дали миналогодишното рязко спадане на петрола е било умишлен ход на Саудитска Арабия, целящо да „ убие“ петролната продукция на САЩ. 
Каквато и да е истината, възстановяването няма да е толкова лесно, твърди Стефан Кинг – старши икономически съветник за HSBC. 
Цената на петрола се свлече с 40%, откакто миналия ноември OPEC реши да приложи стратегия на продължителен натиск и евентуалното изнасяне на конкурентите, които държат  по-висока цена. Но орязването на продукцията е малко вероятно да допринесе за устойчиво възстановяване, защото икономическият възход на Китай се забавя, каза Кинг в интервю от Дубай в четвъртък.
„ Ако се вгледаме в това как са се променяли цените на петрола през последните 15-20 години, ще видим, че това е отразява забавянето и съответно угасването на китайската икономика“, казва Кинг.
„ Икономическото забавяне на Китай е вероятно най-голямото единично успешно негативно влияние върху цената на петрола и други стоки, това не е само заради предлагането.“
Китай се е превърнал в бойното поле за петролните магнати, които се опитват да запазят продажбите си на фона на световно пренасищане с петрол. Групата от 12-те члена на OPEC се готви за среща следващата седмица. Венецуела предупреждава, че суровината може да падне до 20$ за барел, освен ако не се предприемат мерки за стабилизиране на пазара.
Втората по големина икономическа сила в света се очаква да се разшири с 6.5% следващата година, показва изследването на Bloomberg.  През 2009, докато напредналите страни от запада бяха измъчвани от световната икономическа криза,  икономиката на Китай се покачи с повече от 9%. 
Историята не е на страната на OPEC, когато става въпрос за въздействие върху цената при забавеното търсене. Саудитска Арабия, най-големият световен износител на петрол, съкрати износа през 80-те години и цената не се покачи“, казва още Кинг. „Това е нещо, което е наистина много изненадващо.“