Петролът се е насочил към първи седмичен спад от средата на февруари

Ръстът на запасите в САЩ натежа сериозно на суровината

17:36 | 24 март 2016
Обновен: 17:37 | 24 март 2016
Бензиностанция в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg.
Бензиностанция в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg.

Петролът се е насочил към първото си месечно поевтиняване от средата на февруари насам. Седмицата беше трудна за суровината, като тя продължава да върви сериозно надолу втори пореден ден. Към 17:20 ч. на 24 март барел Брент се котира за $39,73 цента, докато американският лек суров петрол падна до $38,73 за барел.

Новината за петролните запаси в САШ през седмицата приключила на 18 март дръпна сериозно суровината надолу, като ефектите от данните продължава да се чувстват и на следващия ден.

Ръстът в запасите от суров петрол в САЩ в седмицата, приключила на 18 март, достигна 9,357 млн. барела вместо очакваните 3,090 млн. барела, което освен доста над очакванията остави и доста над ръста от предходната седмица, който беше в размер на 1,317 млн. барела. Неочакваното увеличаване на запасите е индикатор освен за по-слабо търсене и за по-висок внос на петрол в САЩ.

Положителни за цената на петрола новини не успяха да обърнат тенденцията, като една от тях е, че Ирак е съгласен да замрази производството на нивата от януари, както направиха Саудитска Арабия и Русия, а стана ясно, че и ОАЕ ще присъстват на срещата на петролните производители на 17 април в Доха, Катар.