Въпреки негативните доходности японските облигации носят най-големи печалби

През последните 6 месеца те се представят доста по-добре от американските

13:08 | 24 март 2016
Обновен: 13:09 | 24 март 2016
Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Текущата среда на рекордно ниски и дори негативни лихвени проценти дава повод за припомняне на основен принцип при инвестирането в облигации особено в краткосрочен план – по-високата доходност не винаги означава по-висока възвращаемост, а понякога дори е точно обратното. Именно такъв пример дават японските 10-годишни ДЦК, които в момента се търгуват с негативна доходност, но през последните 6 месеца са донесли възвращаемост от   5,8% на инвеститорите, които са им се доверили. За сметка на това в момента доходността по 10-годишните американски ДЦК е 1,86%, но те са донесли възвращаемост от 2,2%.

Причината се крие в това, че при понижаване на лихвите и засилване на търсенето за облигации – два фактора, които са налице в Япония заради рекордните стимули, се стига до спад в доходностите по ценните книжа, който се отразява в ръст на цените им. Именно на това се надяват краткосрочно ориентираните инвеститори в облигации.

Всичко това се случва на фона на изненадваща новина от 24 март. Японската централна банка понижи нивото на изкупуваните облигации в четвъртък (24 март), което доведе до спад в цените им. Съкращаването на обема е изненадващо и се случва, защото заради рекордните изкупувания на облигации от страна на BoJ тя вече трудно намира облигации, които е възможно да бъдат купени.

Доходността по 40-годишните японски ДЦК се повиши до 0,57%, а при 10-годишните нямаше сериозна промяна.