Japan Post дебютира в Токио

Ринго Чой, директор IPO за Азиатско-тихоокеанския регион в Ernst & Young

15:54 | 4 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Интервю на Тайцо Нишимуро, президент на Japan Post Holdings Co. в централата на компанията в Токио на 2 ноември 2015. 79-годишният Нишимуро каза, че ще си търси наследник през юни-юли 2017. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Интервю на Тайцо Нишимуро, президент на Japan Post Holdings Co. в централата на компанията в Токио на 2 ноември 2015. 79-годишният Нишимуро каза, че ще си търси наследник през юни-юли 2017. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

И така, всички три предложения са оценени в горната част на диапазона. Защо имаше толкова силно търсене от инвеститори на дребно?

Правителството на Абе се опитва да засили вътрешното търсене на тези акции. Освен това, девалвацията на японската йена привлече някои чуждестранни инвеститори към тази сериозна сделка за пазара.

 

Има ли очаквания за някаква подкрепа от държавата?

Така мисля, защото много хора очакват това да се случи при това IPO, а освен това – то би помогнало и за възстановяването на страната след цунамито и другите бедствия. Затова, инвеститорите очакват правителството да подкрепи това първично предлагане.

 

Имаше доста ентусиазъм и вълнение,ние отброяваме времето до началото на търговията, но тези компании ще имат ли стойност в дългосрочен план или след първоначалната еуфория?

За да съм честен, това е много трудно за предсказване, това е много сериозно IPO, а освен това тенденцията за растеж на тази компания не е толкова добър, както при други потенциални нови предлагания, затова е много трудно да се каже дали в дългосрочен план ще видим повишение на стойността. Разбира се, ако има промени в бизнес модела, това ще се отрази сериозно на оценката на тази акция.

 

Все пак, говорим за пощенски услуги в ерата на електронните писма, говорим за кредитор, който едва може да отпуска заеми, за осигурител на намаляващо и застаряващо население, но инвеститорите наистина изглеждат големи оптимисти. Това отражение ли е като цяло на пазара на първични предлагания в Япония?

Да, това е така, но точно тази компания може да има други проблеми поради интереса основно на възрастните хора към отпускането на кредити, но като цяло, смятам че японското правителство  се опитва да раздвижи пазара, като помогне на пазара да играе по-важна роля при първичните публични предлагания в азиатско-тихоокеанския регион.

 

Чуваме, че много фирми са отложили листването си, само за да се махне този великан от пътя. Очаквате ли IPO-тата да се увеличат в Япония след  това?

Има още няколко предстоящи значителни IPO-та и мисля, че броят им ще се увеличи поради тази сделка и ще привлекат още пари от спестяванията на хората, които да вложат в пазара.

 

Относно Japan Post Bank, получихме индикации, че те може да закупят още акции и ще започнат да продават японски държавни облигации. Те са вторият най-голям собственик на японски дългови книжа. Смятате ли, че те ще започнат да засилват позициите си в акции сега?

Да, така мисля, защото Япония наистина се нуждае от повече пари, за да възстанови страната, както и за да подобри икономиката. Затова смятам, че може и да направят така.

 

Освен пазара на IPO в Япония, къде още виждате повишена IPO активност? Предполагам, това е Китай, що се отнася до глобалната картина?

Да, права сте. Когато погледнете статистиката от последните 15 години, 5-те най-големи компании в света са от Китай. Същото важи и за последните 3 години. Затова очаквам китайският пазар, както и китайските компании на пазара да доминират.

 

И това въпреки спада на фондовия пазар, а също и въпреки песимизма за китайската икономика?

Да, определено. Понякога, първичните предлагания са по-важни, когато икономиката не е толкова добра, колкото е била. Затова, наличието на повече пари може да укрепи икономиката.