Напълно невъзможно ли е покачване на лихвите през март?

Андрю Шийтс главен стратег по смесените активи в Morgan Stanley коментира пред Гай Джонсън и Джонатан Феро от Bloomberg възможното покачване на лихвените проценти през март

19:29 | 28 януари 2016
Автор: Ивайло Лаков
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Декември, рискът беше балансиран. Не, задраскайте това. Мисля, че това вече не е така, вярно ли е?

Да, според мен е вярно и видяхме широкообхватно затягане на финансовите условия, което засегна кредитните пазари, капиталовите пазари, долара, както и пазарната инфлация, която продължава да спада както при краткосрочните мерки, така и при по-дългосрочните с 5 годишен хоризонт. Мисля, че Фед гледа широкообхватни индикатори, както баланса на риска към тенденцията, така и очакванията на пазарната инфлация има причина да се отдръпне и да каже, да, събитията се развиват по-бавно, отколкото си мислехме.

Андрю, говорите за затягането на условията и това със сигурност е така, виждаме го в много сектори, но след като пазарът вече ги е включил в оценката си това равнява ли са на едно или две увеличения на лихвите от Фед, можете ли да го определите?

Това е много добър въпрос. Това, което ние и икономистите ни мислим е, че това затягане, което наблюдаваме през последната година, в което и доларът играе сериозна роля, курсът му се повиши с 15% през последната година и може да се равнява на 100 базисни пункта или 4 увеличения. И мисля, че това е важно, защото хората отделят голямо внимание върху спада на пазарите и това, че Фед не може да е миролюбив и не може да им се притича на помощ всеки път, когато се появи слабост. Но друг силен аргумент е, че Фед може да приеме, че затягането вече се е случило и то по различен начин от прогнозирания, но имахме значими свивания, които наистина забавиха щатската икономика.