Revolut смята да продаде налични акции на стойност 500 млн. долара

Сделката може да оцени Revolut на над 40 млрд. долара, а през 2021 г., при последното набиране на средства, оценката бе 33 млрд. долара

10:30 | 21 юни 2024
Автор: Емили Никол, Джени Суран
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Revolut Ltd., един от най-ценните стартъпи в Европа, е наел банкери, които да му помогнат да продаде съществуващи акции на стойност около 500 млн. долара, присъединявайки се към редица частни компании, които търсят алтернативни форми на ликвидност за своите акционери, тъй като пазарът на първични публични предлагания остава в застой.  

Според запознати банката-претендент работи с Morgan Stanley по продажбата, която ще ѝ помогне да освободи парични средства за легионите от настоящи служители и ранни инвеститори. Сделката, за която Financial Times съобщи по-рано, може да оцени Revolut на повече от 40 млрд. долара, което е повече от 33 млрд. долара, които Revolut последно получи през 2021 г. при набирането на средства.

Компанията - която прекара години в опити да получи банков лиценз от британските регулаторни органи, който би ѝ позволил да разшири дейността си с повече услуги на родния си пазар - се възползва от това, че през последните години нови клиенти се насочиха към нейното приложение. Revolut заяви, че приходите ѝ за 2022 г. са скочили с 45% до 922,5 млн. паунда (1,17 млрд. долара). Новосъздадената компания все още не е отчела резултатите за миналата година, но по-рано прогнозира, че приходите за 2023 г. ще бъдат приблизително 2 млрд. паунда. 

Продажбата на акции идва, след като един от акционерите на Revolut - инвестиционен тръст, управляван от Schroders Plc - сигнализира, че според него фирмата трябва да бъде оценена на около 25,7 млрд. долара. 

Revolut отдавна заявява, че се подготвя за потенциално първично публично предлагане, но компанията и други нейни големи, частни конкуренти са възпрепятствани от спящите пазари на капитали. Това създаде проблеми за някои ранни инвеститори или служители, които биха могли да се нуждаят от ликвидност, идваща от продажбата на акции. 

Stripe Inc., друг високо оценен финтех, набра около 6,5 млрд. долара миналата година като част от транзакция, която му позволи да организира търгово предложение, което позволи на служителите да продадат поне част от акциите си.