Ръстът на петрола спира, тъй като се засилват настроенията за намаляване на риска

Цената на петрола се понижава, за да спре седмичния си ръст под влияние на тенденцията за намаляване на риска

08:16 | 14 юни 2024
Обновен: 08:16 | 14 юни 2024
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поевтиня, намалявайки седмичната си печалба, поради понижения тон на риск на финансовите пазари и повече признаци за голямо предлагане в световен мащаб.

Сортът Brent се понижи до 82 долара за барел, с което прекъсна четиридневните си печалби, докато West Texas Intermediate се намираше близо до 78 долара. Акциите в региона се понижиха, оказвайки натиск върху рисковите активи като петрола. Въпреки че има признаци за охлаждане на инфлацията в САЩ, тази седмица представителите на Федералния резерв предвидиха само едно намаление на лихвените проценти през тази година.

"Пазарните участници преоценяват дали не са надскочили себе си, тъй като през нощта бяха представени по-слаби от очакваното икономически условия в САЩ на фона на неотдавнашното "ястребово задържане" от страна на Фед", заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег за IG Asia Pte в Сингапур.


Цената на петрола се понижава, за да спре седмичния си ръст под влияние на тенденцията за намаляване на риска. По-широките пазари на акции в Азия са подложени на низходящ натиск

Петролът поевтиня от началото на април, отчасти поради опасенията за търсенето, въпреки че нападенията срещу кораби от страна на базираните в Йемен бойци хути отново започнаха да се увеличават, което застрашава търговските потоци. По-голямото предлагане от САЩ, както и продължаващото забавяне на рафиниращата дейност в Китай допълнително помрачават перспективите.

Въпреки това времевите интервали се задържат в бичи модел, обратно контанго, при които по-близкия контракт се търгува с премия спрямо следващия по ред, което показва ограничени доставки. Разликата между двата най-близки договора за сорта Brent е 40 цента за барел при обратно контанго, в сравнение с 28 цента преди седмица.

Тази седмица Международната агенция по енергетика отбеляза, че през това десетилетие ще има голям излишък, тъй като преходът от изкопаеми горива се ускорява - призив, който предизвика упрек от страна на Организацията на страните износителки на петрол.