Рекордно високият ръст на Nikkei е само в началото на чуждестранното търсене

Изглежда вероятно все повече глобални инвеститори да усетят натиск да се насочат към Япония, като се има предвид силното представяне на пазара в последно време

18:00 | 24 февруари 2024
Автор: Ая Вагацума, Ясутака Тамура
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ралито на фондовия пазар, което изтласка японския индекс Nikkei 225 Stock Average над рекорд, поддържан в продължение на повече от три десетилетия, изглежда е на път да продължи да се покачва, тъй като чужденците отново се втурват към него.

Това е мнението на инвеститори и стратези, които също така наблюдават потенциалното разширяване на ръста на акциите, което може да доведе до достигане на исторически връх през тази година. Данните за движението на средствата показват, че има възможност трилиони йени да се върнат на японския фондов пазар въз основа на данни, събрани от Bloomberg.

Тъй като ерата на дефлацията в страната изглежда вече е отминала, японските компании показват признаци на устойчив ръст на печалбите, а Токийската фондова борса защитава интересите на акционерите, някои анализатори прогнозират ръст от над 10 % за Nikkei. Индексът Topix също остава с около 8% под пика си от 1989 г.

"Смятаме, че има солидни фундаментални двигатели на това рали и че то може да продължи известно време, подкрепено от реформата в корпоративното управление и подобрената парична възвръщаемост за акционерите", каза Джеймс Халс, портфолио мениджър в Platinum Asset Management Ltd. "Изглежда вероятно все повече глобални инвеститори да усетят натиск да се насочат към Япония, като се има предвид силното представяне на пазара в последно време."

Japan 01
Индексите на японските акции превъзхождат глобалните аналози. От началото на 2023 г. Nikkei и Topix надминават аналогичните индекси

Историческите данни предполагат, че може да се влеят повече средства от чужбина. През 2013 г., когато стартираха икономическите мерки на бившия министър-председател Шиндзо Абе, известни като "Абеномика", японските акции привлякоха 15 трилиона йени (99,5 млрд. долара) чуждестранен приток, според седмичните данни от фондовите борси в страната, събрани от Bloomberg. 

Но скоро чуждестранните инвеститори обърнаха посоката: техните средства се изтегляха от японските акции през шест от осемте години до 2022 г., през които те продадоха нетно акции на стойност 15 трилиона йени. От началото на 2023 г. досега на японския пазар на акции са постъпили по-малко от 6 трилиона йени, което показва, че има още възможности за връщане на парите.

"Инвеститорите все още са недостатъчно разпределени в Япония, въпреки че тя е по-евтина от развитите си колеги", написаха в бележка по-рано този месец ръководителят на отдела за японски акции на Eastspring Investments Ивайло Диков и портфолио мениджърът Оливър Лий.

Japan 03
Япония има място за повече чуждестранни потоци. От 2023 г. насам чужденците са инвестирали само 6 трлн. йени

Особено големите компании ще се възползват, тъй като инвеститорите се втурват към тях поради страха да не пропуснат нещо, каза Такехико Масузава, ръководител на отдела за търговия с акции във Phillip Securities Japan Ltd. 

Чуждестранните фондове, които бяха доминиращата сила в ралито, ще продължат да купуват добре познати компании, които са обхванати от анализатори на акции, каза Сохей Такеучи, старши фонд мениджър в Sumitomo Mitsui DS Asset Management Co. "Ключът към дълготраен пазар е дали парите ще могат да циркулират в сегментите на средните и малките капитали."

Повишението на Nikkei 225 в четвъртък до 39 098,68 се дължи на стабилните приходи на производителя на чипове Nvidia Corp., които дадоха тласък на технологичните акции, които се радват на възход в Япония.

През последната година индексът се повиши с почти 45%, воден от акции, сред които Tokyo Electron Ltd. и доставчика на Nvidia - Advantest Corp.

Japan 02
Оценката на Nikkei все още е умерена по световните стандарти. Американските индекси надвишават Nikkei по отношение на съотношението цена-печалба

Загрижеността за забавянето на китайската икономика и тежката ръка на Пекин върху пазара също накараха световните инвеститори да насочат средствата си към Япония.

Все пак съществуват рискове, които могат да прекъснат възходящия път на японските акции, поне в краткосрочен план.

Четиринадесетдневният индекс на относителната сила на Nikkei показва технически признаци на прегряване. Фондовете могат също така да се върнат обратно към Китай толкова бързо, колкото са дошли, ако в най-голямата азиатска икономика се появят признаци на стабилност и растеж. 

Съществуват опасения, че слабостта на йената може да е отишла твърде далеч и че тя ще се засили, особено след като се очаква Японската централна банка да прекрати режима си на отрицателни лихвени проценти. Възстановяването на валутата вероятно ще натежи на износителите.

"Не бих купувал сега", каза Кийоши Ишигане, главен фонд мениджър в Mitsubishi UFJ Asset Management, който е с превес на японските акции и постепенно прибира печалби на фона на очакванията, че акциите могат да коригират в краткосрочен план, ако БНБ затегне курса и йената се засили. Но Ishigane все още смята, че корпоративната рентабилност се подобрява, а акциите са подкрепени от фундаментални фактори. "Ще купуваме при спадове", каза той.

Японските компании отбелязаха рекордни печалби през последното тримесечие, подкрепени от устойчивата икономика на САЩ и слабата йена. Повече фирми успяха да повишат маржовете си, тъй като инфлацията им позволи да прехвърлят нарастващите разходи върху потребителите. Заплатите също се увеличават, което дава на купувачите по-голяма покупателна способност.

При положение че пазарът е позициониран за предстояща промяна на политиката на BOJ, стабилни печалби и структурни промени, "не изглежда да има причина ралито да не продължи", каза Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG Australia Pty. "Не е трудно да се очаква, че през следващите месеци Nikkei ще се изстреля към 42 000 или 43 000."