Фючърсите в САЩ, акциите в Азия се покачват след разгрома в сряда

При широка разпродажба, S&P 500 падна с 1,7%, като показателят за големите финансови компании в САЩ падна с почти 5%

10:03 | 23 март 2023
Обновен: 10:14 | 23 март 2023
Автор: Брет Милър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите на американските акции се повишиха заедно с азиатските акции, след като относителното спокойствие се върна на пазарите в четвъртък след бурния ден на загуби на "Уолстрийт".

Азиатските борси запазиха относително спокойствие в четвъртък, след като министърът на финансите Джанет Йелън разтърси акциите на американските банки и Федералният резерв отхвърли залозите за намаляване на лихвените проценти тази година.

Индексът на акциите в региона се повиши с повече от 1%, тъй като показателите в Хонконг и континентален Китай се повишиха. Китайският интернет гигант Tencent Holdings Ltd. скочи с повече от 6% на фона на силните продажби на онлайн реклами.

Бенчмарковете в Япония и Австралия намалиха загубите, докато американските фючърси напреднаха с около 0,5%. Договорите на Euro Stoxx 50 паднаха с 0,5%, като инвеститорите очакваха решения за лихвите от Bank of England и нейните партньори в Швейцария и Норвегия.

Слабостта на долара, която удължи поредицата от спадове до шести ден, вероятно смекчи удара върху Азия от глобалните банкови сътресения, особено в нововъзникващите пазари.

Доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ спадна с около шест базисни пункта, добавяйки към спада от 23 базисни пункта в сряда. Доходността на държавните облигации падна в Австралия и Нова Зеландия, като движенията достигнаха около 10 базисни пункта при чувствителните към политиката по-къси падежи.

Докато пазарите са в „режим на по-висока волатилност“ тези дни на фона на несигурността относно перспективите за лихвените проценти и икономическия растеж, в четвъртък е възможно известно забавяне, според Джон Бромхед, стратег в Australia & New Zealand Banking Group. „Подозирам, че сега основното рисково събитие е изчезнало, рискът може да се подобри през деня“, каза той.

Тонът в Азия беше рязък контраст с този в САЩ в сряда, когато търговците получиха двойна доза стрес, която обърна първоначалното поскъпване на акциите след очакваното увеличение на лихвения процент от Фед с 25 базисни пункта. Йелън каза пред Сената, че правителството не обмисля "общо" застраховане на депозитите за стабилизиране на банковата система, докато шефът на Фед Джеръм Пауъл каза, че е готов да продължи да повишава лихвите, докато инфлацията покаже признаци на охлаждане.

При широка разпродажба, S&P 500 падна с 1,7%. Всичките 22 акции в индекса на KBW Bank се понижиха, като показателят за големите финансови компании в САЩ падна с почти 5%.

Отделно, инвеститорите бяха в очакване на друг доклад от Hindenburg Research, която атакува групата на Гаутам Адани по-рано тази година. Няма подробности по темата на новия доклад.

Пазарът на суап показва шанс едно към две служителите на Фед да добавят още 25 базисни пункта към лихвите през май. Въпреки това и насоките на Пауъл, очакванията за съкращения на лихвите се задълбочиха, като пазарът предполага, че ефективната лихва по захранваните фондове ще спадне до около 4,2% през декември.

„Не бих очаквал пазарът да премахне очакванията за тези намаления на лихвените проценти в близко бъдеще и би могъл да предвиди още намаления, ако данните се влошат оттук нататък“, каза Матю Хорнбах, глобален ръководител на макро стратегията в Morgan Stanley, пред Bloomberg.

Самият Пауъл обаче каза в отговор на въпрос, че служителите „просто не виждат“ съкращения тази година и че те ще повишат повече от очакваното, ако това е необходимо. „Намаляването на лихвите не е в нашия основен сценарий“, каза той.

На други пазари петролът падна, тъй като инвеститорите претегляха събитията във Фед и анализираха смесена снимка на търсенето и предлагането в САЩ. Златото се стабилизира, докато биткойн се колебаеше.