Петролът се покачва от най-ниското си ниво от януари заради пауза в ралито на долара

Заплахите за търсенето остават, тъй като паричната политика ще продължи да се затяга

11:21 | 27 септември 2022
Автор: Йончан Чин
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Петролът се покачва от най-ниското си ниво от януари насам заради паузата в ралито на долара

След като достигна най-ниското си ниво от началото на януари, петролът се възстанови, тъй като ръстът на долара спря, което повиши цената на суровия петрол, въпреки че останаха опасенията за затягане на паричната политика и отслабване на търсенето.

West Texas Intermediate се върна към 78 долара за барел, след като поевтиня с повече от 8% през предходните две сесии. Показателят на Bloomberg за американската валута се понижи от рекордните си стойности, като суровия петрол поскъпна заедно с други суровини.

Американският петролен бенчмарк остава на път да отчете първата си тримесечна загуба от повече от две години насам поради опасенията, че потреблението на енергия ще намалее, дори когато войната в Украйна се проточи. Спадът може да подтикне ОПЕК и нейните съюзници да обмислят намаляване на доставките, за да спрат кризата.

"Членовете на ОПЕК+ са странно тихи", казва Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. "Групата вероятно започва да изпитва безпокойство от степента на слабост, която наблюдаваме на пазара, и затова съществува реална възможност ОПЕК+ да обяви намаляване на доставките."

На последното си заседание ОПЕК, чието следващо заседание е насрочено за 5 октомври, постигна съгласие за символично намаляване на предлагането със само 100 000 барела на ден за октомври. Патерсън от ING заяви, че ако бъдат договорени съкращения, те ще трябва да бъдат доста по-големи, "за да имат значимо въздействие върху пазара".

Заплахите за търсенето остават, тъй като паричната политика ще продължи да се затяга. В понеделник редица ръководители на Федералния резерв сигнализираха, че предстои по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, като необходимостта от укротяване на инфлацията ще бъде за сметка на забавяне на растежа. Сред тях президентът на Федералната банка на Кливланд Лорета Местер заяви, че длъжностните лица ще трябва да запазят рестриктивната политика за по-дълго време.

В отражение на глобалното забавяне, което може да засегне потреблението на енергия, Световната банка понижи прогнозите си за растежа в Източна Азия и Тихоокеанския регион. Тя прогнозира, че растежът в Китай ще се забави до 2,8 % през тази година от 8,1 % през 2021 г. на фона на ограниченията, свързани с Covid-19, и спада на пазара на недвижими имоти.

Според Trafigura Group. - най-големия търговец на суровини в света, световният пазар на петрол е уязвим към драстични скокове на цените, тъй като не успява да се подготви за внезапно намаляване на търсенето.

Разхлабването на политиката на Китай относно Covid-19  може да доведе до рязко нарастване на потреблението на петрол, което да предизвика наплив за доставки, които пазарът няма да може да посрещне, казва Саад Рахим, главен икономист в Trafigura Group.

"Потенциално преминаваме от свят на суровинни цикли към свят на суровинни скокове поради недостатъчните инвестиции, които бяха направени през последното десетилетие", каза той в интервю в рамките на конференцията APPEC 2022, организирана от S&P Global Commodity Insights в Сингапур.

Ако например светът се нуждае от допълнителни 2-3 млн. барела дневно доставки на петрол поради възстановяването на икономиката в Китай или САЩ, производителите ще изпитат трудности да намерят тези количества, тъй като свободният капацитет е много малък, каза Рахим.

Други събития, които биха могли да предизвикат внезапно възстановяване на търсенето, са спирането на лихвените повишения от страна на Федералния резерв, възстановяването в Европа след зимата и летният сезон в САЩ през следващата година, каза той.