Китайските авиокомпании вероятно са следващите, които ще излязат от американския пазар

Вероятността китайските власти да направят отстъпки пред американските регулаторни органи става все по-малка в условията на широко разпространена китайско-американска стратегическа конкуренция

11:10 | 15 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Решението на пет китайски държавни компании да напуснат американския пазар засилва скептицизма, че властите в двете страни могат да постигнат споразумение относно правилата за разкриване на информация, като според анализаторите следващата потенциална група, която ще напусне пазара, са контролираните от държавата авиокомпании, а след тях може да последват и интернет гигантите, информира Bloomberg.

Китай и Хонконг са единствените юрисдикции в света, които не позволяват проверки от страна на Съвета за надзор на счетоводната отчетност на публичните дружества в САЩ, като представителите на Пекин се позовават на съображения за национална сигурност и поверителност. Крайният срок за отписване от регистрите е определен за 2024 г. за фирмите, които не отговарят на изискванията, но американските законодатели обмислят приемането на законопроект, който да го доближи през 2023 година.

Обявяването на 12 август на гиганти, сред които China Life Insurance Co. и PetroChina Co., че ще излязат от фондовия пазар на Ню Йорк, "не е добър знак за одиторския спор", каза Гари Нг, старши икономист в Natixis SA в Хонконг. "Вероятно е още държавни предприятия и частни фирми, контролиращи голямо количество данни, да последват същите стъпки".

Според Редмънд Уонг, пазарен стратег за Китай в Saxo Bank, компаниите China Eastern Airlines Corp. и China Southern Airlines Co. биха могли "скоро" също да обявят подобни намерения.

И двете авиокомпании се контролират от Комисията за надзор и управление на държавните активи към Държавния съвет  - същата структура, която управлява четири от компаниите, разкрили плановете си за излизане от САЩ миналата седмица. Превозвачите са сред китайските компании, идентифицирани от Комисията по ценните книжа и фондовите борси като потенциално застрашени от изваждане от борсите след крайния срок.

China Eastern Airlines набра 227 млн. долара при първичното си публично предлагане в САЩ през 1997 г., а China Southern Airlines - 632 млн. долара през същата година. Акциите на двете компании се търгуват и в Хонконг, и Китай. 

Китайските платформи и интернет дружества ще бъдат във фокуса на вниманието през следващите седмици, каза Уон от Saxo Bank, тъй като те притежават "огромно количество" потенциално чувствителни данни за милиони китайски физически лица, публични предприятия и институции.

Той цитира някои широко търгувани китайски имена в Съединените щати, като Alibaba Group Holding Ltd., Baidu Inc., BiliBili Inc., JD.com, Pinduoduo Inc., Sohu.com Ltd., iQIYI Inc., KE Holdings Inc., Weibo Corp. и Tencent Music Entertainment Group. 

Вероятността китайските власти да направят отстъпки пред американските регулаторни органи "става все по-малка в условията на широко разпространена китайско-американска стратегическа конкуренция", пише Редмънд Уонг.

Съобщенията на компаниите за доброволно оттегляне от борсата не означават непременно, че споразумението между властите е по-малко вероятно, каза Шон Ву, партньор в Paul Hastings в Хонконг. По-скоро "много китайски компании, регистрирани в САЩ, може би претеглят рисковете от изключване от списъка и прилагане на законодателството от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси и решават как най-добре да запазят конкурентоспособността си”.