Печалбата на Aramco се покачи до пореден рекорд благодарение на силния пазар на петрол

Aramco очаква търсенето на петрол да продължи да нараства до края на десетилетието

15:40 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Saudi Aramco отчете най-голямата тримесечна коригирана печалба от всички регистрирани на борсата компании в световен мащаб благодарение на високите цени на суровия петрол и производството, съобщи Bloomberg.

Aramco последва големите петролни конкуренти, които отчетоха рязък ръст на печалбите. Нетната печалба се е увеличила до 48,4 млрд. долара през второто тримесечие, в сравнение с 25,5 млрд. долара година по-рано, съобщиха от контролираната от държавата компания в неделя. Печалбата надхвърли оценката на анализаторите на компанията от 46,2 млрд. долара. Приходите се повишиха с 80% до 150 млрд. долара, надминавайки прогнозите на анализаторите. Свободният паричен поток на компанията се е увеличил с 53% спрямо предходната година до 34,6 млрд. долара.

Aramco "очаква търсенето на петрол да продължи да нараства до края на десетилетието, въпреки икономическия натиск за намаляване на краткосрочните глобални прогнози", заяви главният изпълнителен директор Амин Насър.

Компанията използва неочакваните приходи, за да намали дълга и да инвестира в огромно разширяване на производствения си капацитет, а не за да увеличи изплащанията на акционерите.

Контролираната от държавата Саудитска Арабия компания запази тримесечния си дивидент - който е ключов източник на приходи за кралството, непроменен - 18,8 млрд. долара. Това е за разлика от повечето западни големи компании, които увеличиха изплащаните суми на акционерите. Aramco също така намали задлъжнялостта, мярка за съотношението между дълга и собствения капитал, до 7,9% от 14,2% в края на 2021 г.

Енергийните компании преживяха бум през първата половина на тази година. Нахлуването на Русия в Украйна разтърси пазарите, като изпрати цените на петрола над 100 долара за барел и доведе до рязко покачване на маржовете на рафинерията, докато Aramco се възползва както от високите производствени, така и от продажните цени. Междувременно търсенето продължи да се възстановява след пандемията от коронавирус в повечето части на света. Фирми като Exxon Mobil Corp. и Shell Plc реализираха рекордни печалби през второто тримесечие.

Тримесечието може да отбележи връхна точка за Aramco. Въпреки че средният добив на суров петрол тип Брент между април и юни беше 112 долара за барел, оттогава той падна под 95 долара, тъй като икономиките на САЩ и Европа се забавиха, а Китай бе блокиран заради Covid.

Въпреки това Саудитска Арабия увеличава добива заедно с други членове на ОПЕК+ - картела на производителите, който тя ръководи заедно с Русия. През второто тримесечие кралството изпомпва 10,5 млн. барела суров петрол на ден. През юли тя увеличи тази цифра до почти 11 млн. и е подложена на натиск от САЩ и други големи вносители да увеличи добива още повече, въпреки че някои анализатори се съмняват, че разполага с голям свободен капацитет.

Aramco заяви, че "продължава да работи за увеличаване на максималния устойчив капацитет за добив на суров петрол от 12 млн. барела дневно на 13 млн. до 2027 г.".

Aramco се регистрира на борсата в Рияд през 2019 г., въпреки че все още е 98% държавна собственост. Акциите ѝ поскъпнаха с 25% през тази година, което ѝ дава пазарна оценка от 2,4 трилиона долара.

Предвижда се в понеделник компанията да оповести по-подробна разбивка на резултатите си, включително резултатите на звената за добив и преработка.