Икономическите данни за САЩ показаха по-силен растеж, но той може да намалее до края на годината

Процентът на спестяванията обаче спадна до най-ниското си равнище от 2008 г

18:03 | 28 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Повишаването на потребителските разходи и решителното намаляване на дефицита в търговията със стоки показват, че икономиката на САЩ в кратки срокове излиза от дупката през първото тримесечие, пише Bloomberg.

Поддържането на подобна динамика през тази година е по-скоро под въпрос, тъй като производството и жилищното строителство отслабват заедно с растежа на заетостта и заплатите. Инфлацията, макар и да намалява малко, остава висока и Федералният резерв ще продължи да натиска по-силно спирачките на паричната политика.

През април коригираните спрямо инфлацията покупки на домакинствата отбелязаха най-силния напредък от три месеца насам и ще спомогнат за възстановяването на брутния вътрешен продукт през това тримесечие. Дефицитът в стокообмена, който има огромен принос за спада на БВП през първото тримесечие с 1,5% на годишна база, се сви през миналия месец с най-много от 2009 г. насам. 

Макар че тези събития са повод за оптимизъм за икономиката, регионалните проучвания на производството показаха забавяне, а поръчките за капиталово оборудване се понижиха леко.

Следващата седмица се очаква правителството да съобщи, че растежът на заетостта се е охладил през май, което предполага, че търсенето на работна сила започва да става все по-малко разгорещено. Това може да спомогне за облекчаване на натиска върху заплатите по-късно тази година и в крайна сметка да осигури известен комфорт на централните банкери, които се стремят да намалят инфлацията.

Устойчивост на потребителите

През април потребителските разходи бяха силни, като нараснаха с 0,7% на база коригирана инфлация. Процентът на спестяванията обаче спадна до най-ниското си равнище от 2008 г. насам, което показва, че американците все повече разчитат на спестявания, тъй като ценовият натиск затруднява бюджетите.

Нарастването на разходите беше широкообхватно, като се дължеше както на стоките, така и на услугите. Икономистите очакваха търсенето на услуги като пътувания и развлечения да надхвърли разходите за стоки, тъй като опасенията от пандемията отшумяват, но коригираните с инфлацията разходи за стоки нараснаха с 1% през април спрямо предходния месец, а за услуги - с 0,5%.

"Докладът ясно показва, че потребителите продължават да потребяват, въпреки че са изправени пред най-високата инфлация от 40 години насам", пишат икономистите на Wells Fargo & Co. Тим Куинлан и Шанън Сири. "Но все повече се доближаваме до края на близалките", казаха те, като отбелязаха спада в нормата на спестяване.

В същото време, макар че годишната инфлация се охлажда, тя все още се движи три пъти по-бързо от целта на Фед от 2% и помага да се обясни защо се очаква централните банкери да приложат повишения на лихвените проценти с половин пункт на предстоящите срещи. Това може да доведе и до спад в потребителските разходи през следващите няколко тримесечия, пишат икономистите на Wells Fargo.

Спънки в жилищното строителство

Горещият жилищен пазар от миналата година бързо се охлажда, тъй като рязкото покачване на лихвите по ипотечните кредити засилва проблемите с достъпността.

Според правителствени данни от вторник, през април продажбите на нови жилища са спаднали най-много от близо девет години насам. Показателят за подписаните договори за жилища, притежавани преди това, спада за шести пореден месец, което е най-дългият подобен спад от 2018 г. насам.

Данните показват, че повишаването на лихвените проценти от страна на Фед и сигналите за нови увеличения като цяло ограничават търсенето. По данни на Freddie Mac лихвените проценти по ипотечните кредити, които се понижиха през последните две седмици, все още се движат близо до най-високите стойности от 2009 г. насам.

В друг знак, че темпото на пазара се забавя, броят на продавачите на жилища, които понижават исканите цени, достигна най-високото ниво от октомври 2019 г. насам. Други показатели за това колко горещ е пазарът, включително времето за продажба на жилище и процентът на жилищата, продадени над обявената цена, също са се понижили, сочат данните на Redfin Corp.

Умерено производство

Правителствените данни от тази седмица показаха ръст от 0,8% на доставките на основни капиталови стоки, което може да позволи по-твърди бизнес разходи за оборудване в началото на второто тримесечие. Същевременно растежът на основните поръчки се забави след рязкото им нарастване през март.

Данните показват, че компаниите се придържат към плановете за капиталови разходи, тъй като се стремят да повишат производителността, за да облекчат тежестта на високата инфлация и свития пазар на труда. Не е толкова ясно обаче дали по-късно през тази година предприятията ще преразгледат сегашния темп на инвестиции в условията на по-високи лихвени проценти и очаквано охлаждане на икономическия растеж.

Последните проучвания на регионалните банки на Фед показват ясно изразено забавяне на активността. Производствените показатели в щата Ню Йорк и регионите на Фед в Ричмънд и Филаделфия се понижиха през май и са на или близо до най-ниските си равнища от средата на 2020 г. насам.

По-слабият ръст на производството, в съчетание с увеличаването на наличностите, може да допринесе за по-нататъшно ограничаване на търсенето на стоки и материали, произведени в чужбина. Правителството съобщи в петък, че дефицитът в търговията със стоки се е свил с близо 20 млрд. долара през април.

Вносът е намалял с 5% през месеца поради по-слабото търсене на промишлени доставки, капиталови стоки и потребителски стоки.