Предлагането на метали е свито въпреки високите им цени

Натиск върху предлагането оказва и нарастващият национализъм по отношение на ресурсите

09:00 | 30 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Компанията Glencore Plc е последният гигант, който намали прогнозите си за производството, подчертавайки трудното начало на годината за компаниите, добиващи някои от най-важните суровини в света.

Тенденцията в отрасъла е ясна - най-големите компании не добиват толкова, колкото казват, че ще добиват. Миналата седмица конкурентите BHP Group, Rio Tinto Group и Anglo American Plc съобщиха за незадоволителни данни за производството, а разходите в повечето производства рязко се увеличават.

Случващото се напомни колко трудно е да се поддържат и увеличават доставките на метали, които захранват фабриките и строителните обекти по света. Новите мини изискват милиарди долари и може да отнеме десетилетия, преди да бъдат готови за експлоатация, ако изобщо бъдат пуснати в експлоатация. В съществуващите производства компаниите се борят с всичко - от отсъствия от работа заради Covid-19 до екстремни климатични условия и основни грешки, които вредят на производителността и увеличават разходите.

Минната индустрия е един от големите печеливши от икономическото възстановяване след блокирането на икономиката и заплахата от прекъсване на доставките поради нахлуването на Русия в Украйна. Почти всички основни метали и минерали достигнаха рекордни стойности през последните 12 месеца, което стимулира ръста на печалбите и цените на акциите в сектора.

Доставките са ограничени в световен мащаб: борсовите запаси от метали като цинк и алуминий са спаднали до опасно ниски нива, след като търсенето се възстанови миналата година , а световните логистични системи бяха затруднени. Макар да се увеличават очакванията, че търсенето ще бъде засегнато от локдауните заради  Covid-19 в Китай и икономическите затруднения в други страни, цените на повечето основни метали все още са на исторически високи нива - много от тях не са спаднали значително от рекордите, поставени по-рано тази година. А складовите запаси като цяло остават малки.

Макар че производителите се възползват от кризата в предлагането, която повишава цените на техните метали, самият добив в крайна сметка е логистичен бизнес и е силно податлив на проблеми с работната ръка и доставките.

Медта, която се използва във всичко - от електрически кабели до електродвигатели, бе засегната особено тежко, като почти всички големи производители намалиха прогнозите си.

"Прекъсванията на доставките на различни места излагат на риск производството", заяви по-рано тази седмица анализаторът на Morgan Stanley Ейми Сержант. "Рисковете за доставките се увеличават в краткосрочен план, което може да запази пазара на мед по-стегнат през второто тримесечие."

Потенциалното въздействие върху предлагането заради трудностите, пред които са изправени компаниите, може да се види и при по-малките фирми, които не разполагат с много парични средства. Компанията Tungsten West Plc, която се опитва да възобнови работата на мина за волфрам и калай във Великобритания, беше принудена миналата седмица да спре работата, след като разходите за стомана, цимент и електроенергия скочиха.

Натиск върху предлагането оказва и нарастващият национализъм по отношение на ресурсите. В Перу социалните вълнения се увеличиха, както и продължителните спирания на работата в мините, собственост на MMG Ltd. и Southern Copper Corp.

В по-дългосрочен план засиленият контрол върху екологичните и социалните аспекти на минното дело прави по-трудно и по-скъпо стартирането на проекти. Миналата седмица чилийските власти препоръчаха да се отхвърли предложението на Anglo за удължаване на срока на експлоатация на медната й мина Los Bronces, позовавайки се на липсата на информация за потенциалния риск за общественото здраве.

Glencore заяви в четвъртък, че тази година ще добива с 40 000 тона по-малко мед от първоначално предвиденото, а цинкът е намален със 100 000 тона. Друг голям производител на мед, First Quantum Minerals Ltd., също намали целта си за производство на мед във вторник.

Миналата седмица вече имаше вълна от разочароващи доклади за производството. Anglo подробно описа проблемите в минната си дейност, сигнализира за скок на очакваните разходи за годината и намали прогнозата си за производството. Анализаторът на RBC Capital Markets Тайлър Брода заяви, че очаква новата прогноза да коства над 3 млрд. долара печалба през тази година.

BHP Group беше принудена да намали целта си за производство от най-голямата медна мина в света. Rio Tinto и бразилската Vale SA обявиха слаби производствени резултати. Freeport-McMoRan Inc. заяви, че очаква разходите да скочат.

Тези резултати засегнаха сериозно акциите на минните компании. Световният минен индекс на Bloomberg е загубил 12% от стойността си досега през този месец, като се е насочил към най-лошото представяне от първите дни на глобалната пандемия.