В InvestOr: Кога Фед ще повиши лихвите

Генади Гешев от "Елана" и Кирил Гарчев от "Булброкърс", 1 ноември 2015

16:07 | 4 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Евро-долар. Investor/Bloomberg TV Bulgaria
Евро-долар. Investor/Bloomberg TV Bulgaria

Федералният резерв на САЩ (Фед) ще увеличи лихвените проценти през първото тримесечие на 2016 г. Това прогнозираха ръководителят „Международни финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг Генади Гешев и главният дилър на Булброкърс Кирил Гарчев в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr“ на Bloomberg TV България, излъчено на 1 ноември.
„Фед подготвя пазарите за лихвено повишение вече година и половина, така че ще подходи внимателно, когато дойде решението“, заяви Гешев относно очакваната промяна в политиката на централната банка на САЩ.

„Пазарните участници отдавна са изконсумирали едно повишение на лихвите, така че самото повишение няма да бъде голяма изненада.“
Гешев каза, че след октомврийското заседание Фед си оставя вратичка за вдигане на лихвите през декември, но прогнозира, че това ще се случи най-рано през 2016 г. Като фактор за решението ще бъдат цифрите за инфлацията и данните, идващи от пазара на труда, смята той и добави, че не очаква изненади от Фед.
Кирил Гарчев сподели, че вижда март 2016 г. като месец, в който Фед би пристъпил към промяна на лихвените нива.
„Част от стратегията на Федералния резерв като централна банка е достатъчно добре да комуникира и да оформи очакванията на финансовите пазар. Банкерите правят всичко възможно, така че изненадите да са достатъчно ограничени, за да не предизвикат сериозно сътресения на финансовите пазари“, каза той.
И двамата анализатори коментираха, че на последното си заседание щатските централни банкери изпуснаха изречението, в което изразяват загриженост за ситуацията на развиващите се пазари, визирайки състоянието на икономиката на Китай.
По-рано през седмицата в ефира на Bloomberg TV България председателят на Съвета на директорите на Скай Управление на активи Владислав Панев предположи, че евентуално повишение на лихвите в САЩ може да има в края на тази или началото на следващата година, но коментира, че всичко зависи най-вече от инфлацията.

Вижте още във видеото