Bradesco няма да предприеме увеличение на капитала с $757 млн.

Банката оповести ръст от 27% на провизиите за покриване на риска от необслужвани заеми

16:05 | 3 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Adriano Machado/Bloomberg News
Снимка: Adriano Machado/Bloomberg News

Втората най-голяма по пазарна капитализация банка в Латинска Америка Banco Bradesco SA оповести, че Бордът на директорите няма да предприеме увеличаване на капитала на компанията с 3 млрд. реала ($757 млн.) с оглед на волатилността на финансовите пазари, пише Bloomberg.

Решението бе оповестено ден, след като бразилските акции записаха най-ниското си нива от 2011 насам. Обикновените акции на Bradesco изтриха 4,2% от стойността си, търгувайки се на цена от 19 реала, докато привилегирован акции отчетоха загуба от 4%, разменяйки се на цена от 17,85 реала. Акциите на Itau Unibanco Holding SA, най-голямата по пазарна капитализиция банка, се понижиха с 8,7%.

Bradesco планираше да предприеме увеличение на капитала чрез издаването на 82,6 млн. обикновени акции при цена от 19,20 реала за 1 акция и 82,2 млн. привилегировани акции при цена от 17,21 реала за 1 акция. Увеличението на капитала на публичната компания бе гласувано на общо събрание от акционерите на 17 декември.

Преди седмица кредитната институция оповести ръст от 27% на провизиите за покриване на риска от необслужвани заеми през последното тримесечие на 2015. Bradesco обяви, че ще увеличи кредитирането си между 1-5% през тази година. През 2015 достигна 4,2%, като не успя да оправдае прогнозите.

През август банката даде зелена светлина по сделката със закупуването на подразделението на HSBC Holdings Plc в Бразилия, чиято стойност се очаква да възлезе на $5,2 млрд.