Доходността по турските ДЦК се връщa към нормални нива

От февруари насам доходността по краткосрочните държавни бонове изпреварва тази по дългосрочните

14:06 | 6 януари 2016
Автор: Investor.bg
Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg
Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повишава повече отколкото тази по 2-годишните облигации за първи път през последните 9 месеца, след като инвеститорите поискаха по-висока възръщаемост на фона на ускоряващия се темп на инфлация и по-високия рисков профил на страната.

От февруари насам доходността по краткосрочните държавни ценни книжа на Турция изпреварва тази по дългосрочните облигации, след като централната банка затегна паричната политика и поддържа висок междубанковия лихвен процент. Тази тенденция сега се променя вследствие на повишаването на инфлация до най-високото ѝ равнище за повече от година, а инвеститорите се насочват към по-рискови активи на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток.

В същото време доходността по 2-годишните облигации остава стабилна на фона на пазарните очаквания за запазване курса на паричната политика, коментира Еркин Исик, стратег в Turk Ekonomi Bankasi in Istanbul.

На последното заседание на централната банка „паричните власти дадоха знак, че вероятно няма да пристъпят към повишаване на лихвените проценти. Може да очакваме дори да съкратят горната граница на лихвения коридор, ако условията позволяват“, коментира Исик.

Доходността по 10-годишните ценни книжна скочи с 58 базисни пункта тази седмица до 11,32%. Това доведе спреда между доходността по 2-годишните облигации до 29 базисни пункта. През април 2-годишните облигации се търгуваха при нива от 103 базисни пункта повече спрямо десетгодишните облигации.