UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Отварянето на кредит след пет години ще е лесно като покупка от Amazon

Момчил Зарев, търговски директор на Сирма Груп, UpDate, 20.03.2021

20:02 | 20 март 2021
Обновен: 20:49 | 20 март 2021
Автор: Николета Рилска

Банковият процес ще е далеч по-дигитализиран след пет години. Днес отварянето на кредит е свързано с доста бумащина, дори в сферата на дигитализацията все още има неща, които не са дигитализирани. След пет години този процес ще е същият като да си купиш нещо от Amazon - с един клик. Това заяви Момчил Зарев, търговски директор на Сирма Груп, в предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

Зарев коментира какви са последните тенденции в развитието на изкуствения интелект. Той отбеляза, че през последната година много от решенията в сферата на ниво стартъпи са свързани със здравеопазването.

“Основният фокус е върху това как хората да се грижат за здравето си дистанционно и как да получават грижи дистанционно”, каза Зарев.

“Миналата година се видя, че дистанционният преглед е много малък аспект от всички услуги, които могат да се случат дистанционно”.

По отношение на финансовия сектор той разказа, че изкуственият интелект има приложение чрез машинното обучение например, което представлява “система от алгоритми, които дават възможност за разпознаване на модели в процеса на обработка на данни”.

Друга тенденция в сектора е 360-градусовият преглед върху клиента, чиято цел е банката да може да получава много по-широка информация за потребителя и така да предлага по-прецизно услугите си, оценявайки и по-точно риска при коректната им употреба.

“Най-популярното приложение на изкуствения интелект у нас са чатботовете”, заяви Зарев и добави, че вече има възможност те да са проактивни.

По думите на госта, “когато имаш по-широк спектър на видимост върху клиента, за бота е много по-лесно да вземе решение какво би могъл да предложи на потребителя”.

“Ботът може да съветва клиента. Той вече не е средство за прости отговори на въпроси, а е инструмент за маркетинг и продажби”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.