UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българска компания създава софтуер за по-бързо проектиране на протези

Адриан Христов, Prosfit, UpDate, 13.12.2020

20:05 | 13 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Според статистика на световната здравна организация, броят на хората с ампутации ще се увеличи двойно до 2050 г. поради различни причини, коментира Адриан Христов от Prosfit в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова.

Компанията Prosfit работи именно в посока да помогне на хората, които ще попаднат в тази стастика, като предлага софтуерен продукт, благодарение на който по-лесно може да се създават протези.

„Неприятен инцидент на един от съоснователите на бизнеса довежда до нейното основаване – ампутация на двата крака, което от своя страна води до промяна на целия му живот. Няколко години по-късно, той създава Prosfit компания, която има социалната насоченост да помага на други хора, които преживяват същото“, разказва Христов.

Софтуерът на компанията скъсява традиционния метод по създаване на протези с около три седмици. Заедно с дигитализирания софтуерен продукт, протезистът с помощта на компютър и мишка, създава крайния продукт на базата на 3D визуализации. От своя страна, той може да бъде принтиран във всяка една точка на света, която разполага с тази технология.  

„Дигитализацията е процес, който е възможен, случва се и е ефективен – това ни показа пандемията“, коментира Христов.

На този етап компанията Prosfit оперира предимно Европа, Азия и Северна Америка, а от скоро стартира и проект в Африка. В България вече има своите първи пациенти, които са получили протези. Компанията е финансирана както от български, така и от чуждестранни инвеститори, като 99% от тях са физически лица, които Христов нарича „бизнес ангели“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предването "UpDate" може да видите тук.