UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българският Omnibot помага на хора с двигателни проблеми да се движат

Любомир Василев, основател на I Rise Mechanics и революционния робот Omnibot, UpDate, 02.02.2020

20:30 | 2 февруари 2020
Любомир Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първото по реда си вертикализиращо помощно средство у нас се казва Omnibot. Чрез него хора с двигателни проблеми могат да се движат във всички посоки. Ние сме първият такъв стартъп, изграждаме индустрия от нулата. Това каза Любомир Василев, основател на IRise Mechanics, в интервю за предаването UpDate. 

Плановете са да се започнат предварителни продажби. А до година и половина може да имаме серийно производство, разказва Василев. 

Идеята дошла, когато жена му е претърпяла инцидент. Започнал проекта за такъв робот с изцяло негови средства, които обаче свършили. 

"Аз съм сериен предприемач и доскоро си инвестирах в собствените идеи сам. Идеята беше съсредоточена към жена ми и мислех, че ще се справя сам. След това се видя, че не е толкова евтино дори за едно устройство", разказа за пътя той. 

По думите му за разработката се е оказало, че България е на много високо инженерно ниво. "По технически знания и възможности не отстъпваме по нищо на останалия свят", казва той. 

"От частен инвеститор търсим 500 000 евро средства, отделно кандидатстваме по еврофондове.  За иновации бюджетът на ЕС е над 100 млрд. евро." 

Компанията търси ментори, които да й помогнат да продължи да се развива. 

Социалното предприемачество е трудна задача, смята той. У нас нито един фонд не е подкрепил проекта. Отговорът е, че нито един не инвестира в този тип продукт. 

"Само 30% от необходимите средства ще ни трябват от частен инвеститор", казва Василев и споделя, че когато е търсил инвестиции му казвали, че трябва да има пазар. 

За производството стартъпът трябва да покрие и изисквания за сертификати, най-краткият срок е 6 месеца. 

"Имаме много голям интерес в момента, имаме списък на чакащи хора да им кажем на каква цена ще го пуснем и за какъв срок", казва той. 

Компанията се цели на външните пазари, на първо място е Германия. 10% от пазара на роботизирани помощни средства е там, казва той. 

Целия разговор гледайте във видеото.