UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българско приложение се бори с последиците от инсулт чрез изкуствен интелект

Тодор Тодоров, съосновател на Fast AI, в UpDate, 03.07.2022

20:02 | 3 юли 2022
Обновен: 20:49 | 3 юли 2022
Автор: Галина Маринова

Разработваме технология, която може да се внедрява в различни екосистеми, а не се фокусираме само върху конкретно решение като мобилна апликация. Приложението адресира навременното, бързо идентифициране на симптомите на инсулта и бързата връзка с медицинско лице, а плановете са то да се внедри в смарт-часовници и онлайн платформи за разговори. Това обясни Тодор Тодоров, съосновател на Fast AI, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Елена Кирилова. Съосновател е инвазивният невролог, който практикува в Лос Анжелос, д-р Радослав Райчев. 

"В цял свят ежегодно има около 16 млн. нови инсулта в цял свят. България е на първо място по кардиоваскуларни заболявания. Ако влязат в болнично заведение до втория-третия час има лечения, които позволяват пълно възстановяване при 75% от хората. В световен мащаб, дори в най-развитите държави, процентът на хора, които получават помощ в рамките на първите два часа е 15, а в някои държави и 20%. Ние имаме много висок таван за развитие на този пазар".

За Европа и САЩ инсултът струва непряко около 150 млрд. долара, каза Тодоров. "С едно подобрение от 5-10% ние можем да спестим на общата икономика около 15 млрд. долара. И това е в монетарно изражение, а в човешки животи това е неизмеримо". 

Инсултът е причина номер едно в света за тежка инвалидизация, номер две за смъртност, номер едно за деменция и е ужасен бич за обществото и дори и за най-развитите икономики е много голям бич, добави Тодор Тодоров. "При инсулта проблем номер едно е, че трябва да се действа много бързо - в рамките на два-три часа. Основният проблем е, че хората много често не могат да осъзнаят симптоматиката на инсулта - общо неразположение и др. Това може да доведе до неглижиране на леките инсулти, които водят до много по-тежки проблеми". 

Приложението се базира на световно известната парадигма, която не е достатъчно разпознаваема и популярна Face-Arm-Speach-Time. Това са трите най-характерни симптоматики на инсулта - лицева асиметрия (увисване на едната половина на лицето), загуба на моторика на горни крайници (проблематика в движението на ръцете, които са много специфични за инсулта) и има проблеми с говора (типична заваляна реч, където се бъркат гласни и съгласни). 

Освен възможностите за навременно, бързо идентифициране на проблема, което може да се извърши от близките на страдащия човек или дори от самия него чрез приложението, то дава възможност и за бърза връзка с квалифицирано медицинско лице, което може да помогне в критичните първи часове на проява на инсулта и да даде следващото ниво на помощ. 

"Започваме от мобилна апликация, която се използва от лекари невролози, събираме данни, които ние валидираме. След това тя може да се ползва от пациентите, за да се самооценят. Говорим за пациенти, които вече имат дефицити, които са изразени и са симптоматични за инсулта. Това е нашата първа версия. В последствие, това може да се внедрява в т.нар. SaaS услуги и може да се внедри дори и в ZOOM Call, за да може да прави оценка дори и в живо обаждане и да известява за подобна симптоматика".  

Хората често не могат да осъзнаят, че има стигмафикация на тежестта при пациентите с инсулт. Има много случаи, които са много тежки и човек просто пада на земята, покосен от инсулт и тогава няма значение дали до себе си имаш апликация, а е важно да има човек, който да помогне веднага. Но има и доста случаи, при които хората преживяват транзиторни, кратки исхемични атаки, които ако се неглижират се получава тежък инсулт. Ние се опитваме да хванем тези предвесници, както и тежките форми, защото при предхождащите травми се поразяват същите органи, както и при тежките, обясни гостът. 

От тук насетне ще се срещаме с различни доставчици на комуникационни услуги, видео-конферентни разговори, приложения за автономно шофиране и редица други потенциални партньори и клиенти, разкри събеседникът. "Apple е сред тях, които са лидерите в новостите за самопомощ, като апликацията може да се внедри в техния смарт часовник и проследяване на всякаква биометрия". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.