Мъск хвали китайските производители на автомобили, докато Tesla се опитва да оправи имиджа си

Китай е най-големият пазар на електрически автомобили в света и е от решаващо значение за Tesla

15:00 | 17 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Мъск хвали китайските производители на автомобили, докато Tesla се опитва да оправи имиджа си

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc., Илон Мъск похвали китайските производители на автомобили като "най-конкурентниоспособните в света" по време на онлайн форум в петък. Също така засегна сигурността на данните и "големия потенциал" на страната като пазар на електрически автомобили, съобщава Bloomberg LP.

Мъск е бил в режим на ласкателство в предварително записаната си реч на Световния конгрес за нови енергийни превозни средства, проведен на южния китайски остров Хайнан. Китай е най-големият пазар на електрически автомобили в света и е от решаващо значение за Tesla, особено след няколкото трудни месеца, които нарушиха репутацията й в страната.

"Изпитвам голямо уважение към китайските производители на автомобили за това, че развиват тази технология", казва Мъск по време на предварително записаното си изказване, което продължи само три минути. Отбеляза, че производителите на автомобили в страната са особено успешни в областта на софтуера.

"Обществените настроения и подкрепата за електрическите автомобили са достигнали повратна точка, до която не бяхме достигали, защото знаят, че това е бъдещето", допълни той. По-късно през деня милиардерът отново похвали Китай, като поздрави в Twitter официалната информационна агенция Синхуа за завършването на тримесечна космическа мисия. Компанията му SpaceX тази седмица успешно изстреля четирима цивилни на тридневна орбитална мисия като част от първата от няколкото планирани частни космически полети.

Първоначално Мъск и заводът на Tesla в Китай бяха посрещнати с овации, като компанията стана единственият чужд автопроизводител, на когото е позволено изцяло да притежава местни предприятия, освен това получи подкрепа за фабриката му в близост до Шанхай. Но тази година Tesla претърпя редица от неуспехи. Протестът на недоволния собственик на автомобилното изложение в Шанхай през април се разрасна в социалните мрежи, последван от поредица от злополуки и проверки от регулаторите по сигурността, данните и обслужването на клиентите.

Тесла е изправена и пред много по-ожесточена конкуренция в Китай от местните стартиращи компании за електромобили, като Xpango Inc., Li Auto Inc. и Nio Inc. Доставките на калифорнийската компания на китайски автомобили за местни купувачи са се възстановили миналия месец, а износът от завода в Шанхай на компанията е скочила в Европа. Това доведе до увеличаване на общите доставки на Tesla в Китай за август с 34% в сравнение с юли до около 44 000 автомобила.

Tesla временно прекрати някои операции в завода си в Шанхай миналия месец, тъй като глобалният недостиг на полупроводници удари производителя на електрически автомобили, съобщава Bloomberg News. Част от производствената линия в завода в Китай е била спряна за четири дни през август поради недостиг на ключови чипове.

"Tesla ще работи с националните власти във всички страни, за да гарантира сигурността на данните за интелигентните и за свързаните превозни средства", каза той. "С бързото развитие на технологиите за автономно шофиране, сигурността на данните за превозните средства предизвиква повече обществено безпокойство от всякога."

По-рано тази година Пекин поиска от Tesla да съхранява всички данни, събрани от нейните автомобили на местно ниво, след като на автомобилите им беше забранено да влизат във военни обекти и в някои правителствени райони, поради опасения, че техните камери могат да бъдат използвани за шпионаж.

Пионерът на сферата на електромобилите обеща в скоро време да изпълни искането и да създаде центрове за данни в страната. Tesla публикува обяви за работа миналия месец, включително адвокат за защита на личните данни, както и външни мениджъри по-рано тази седмица.

Уан Джун, главен оперативен директор на отдела за интелигентни автомобилни решения на Huawei Technologies Co., говори след речта на Мъск в петък и повтори, че мрежовият гигант не планира да произвежда собствени автомобили.