Какво вещаят промените в Закона за независимия финансов одит

Васко Райчев, член на ИДЕС и на работната група по ЗНФО, Илия Илиев, член на ИДЕС, Boom&Bust, 17.09.2016

08:14 | 18 септември 2016
Автор: Investor.bg
Васко Райчев, член на ИДЕС и на работната група по ЗНФО, Илия Илиев, член на ИДЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васко Райчев, член на ИДЕС и на работната група по ЗНФО, Илия Илиев, член на ИДЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с реформата при финансовия одит се заражда още на европейско равнище, създавайки предпоставка за некачествено законодателство в целия ЕС. Това коментира Васко Райчев, член на ИДЕС и на работната група по ЗНФО, в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria по повод спорните промени във вече приетия на второ четене Закон за независимия финансов опит.

Притеснително е, че в този вид Законът няма да изпълни очакванията, които се възлагат на него. С промените няма да се подобри качеството на финансовия одит, а ще се създадат пречки, коментира от своя страна Илия Илиев, член на ИДЕС.

"Няма нито едно изследване, което да потвърди, че с промените в законодателството ще се подобри качеството на одита", отбеляза и Райчев. Има независими изследвания в Западна Европа, които доказват, че съвместният одит, който се възприема съгласно промените в Закона, не подпомага за подобряване на качеството, уточни той. Очаква се, че при съвместния одит един одитен ангажимент ще се изпълнява от двама одитори. Липсата на методология обаче предполага те да си разпределят процедурите, т.е. това не са два одита на един финансов отчет, обясни Илиев разликата между съвместния и двоен одит.

Експертът обърна внимание още на промените, касаещи дейността на Комисията за публичен надзор. Всички предприятия от обществен интерес, които по закон са задължени да имат одитен комитет, с промените в Закона за независимия финансов одит те ще трябва да се отчитат пред Комисията и тя може да ги контролира и изисква от тях. Разпиляването на ресурса на Комисията за несвойствени на нея функции означава, че тя няма да успее да изпълни основните си задачи, отбеляза Илиев.

Вижте повече във видеото: