България има нужда от ясна визия за здравната реформа

Калоян Стайков в Boom & Bust, 06.08.2017

21:30 | 6 август 2017
Автор: Кирил Петков
Калоян Стайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Стайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът на здравна реформа в България никога не е спирал. За съжаление и разбирането за това каква реформа правим се променя през годините. Това каза икономистът Калоян Стайков от Институт за пазарна икономика в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. 

"Реформата започна в края на 90-те години и имаше визия как трябва да изглежда здравната система, за да можем стъпка по стъпка да стигнем там. В един момент се смени правителството. Дойде второ, трето и т.н. и визиите започнаха да се сменят. Така влязохме в един непреодолим цикъл на реформи и нужда от тях". 

Здравната система е изправена пред един проблем, пред който е изправен всеки бизнес и това е невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество, каза гостът. "Ако заменим "бързо изпълнение" с "всеобхватност на услугата или универсална услуга", това идеално описва ситуацията. Тоест - ние или ще имаме ниски цени, но няма да имаме универсалност на услугата и качеството ще страда и т.н".

"Трябва да си изберем какво искаме от здравната ни система", каза още Стайков. 

До какво ще доведе централизираното управление на здравеопазването? Съществуват ли правилните стимули в българската здравна система, за да се развива тя в правилната посока? Какви са възможностите за прогенерична политика?