Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа не иска да изгори мостовете с Русия

Професор Анна Кръстева, политолог, Клуб Investor 19.02.2021

21:05 | 20 февруари 2021
Обновен: 22:13 | 20 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Европа много се колебае дали да въведе санкции срещу Русия и търси правни механизми за влияние, които са по-далеч от икономиката. Европейците не са готови да заемат твърда позиция, защото не искат да изгорят мостовете с Русия, за да избегнат сближаване между Китай и Москва. Това заяви политологът професор Анна Кръстева в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Европа, която конституира своите институции на база на компромиси, не успява да излъчи ярки и сини гласове“, каза Кръстева относно посещението на Жозеп Борел в Москва.

„Днес горещата тема е „Северен поток 2“, по която ЕС и САЩ все още изясняват от коя страна да застанат“.

„От една страна, има желания от администрацията на Байдън да смекчи тона с ЕС и в частност с Германия, но от друга страна санкциите на Тръмп бяха наложени с двупартиен консенсус, така че сега Байдън трябва да търси начин да предоговори друга политика. Германия също търси по-компромисни решения“, заяви Кръстева.  

„Първата причина за различните позиции на Франция и Германия по отношение на „Северен поток 2“ е различната енергийна политика на двете страни“, каза Кръстева.

„Докато Франция залага на ядрена енергия, Германия не се осланя само на Русия, а диверсифицира своите източници по геополитически начин. На второ място в тази диверсификация идват гъвкавите механизми, които се договарят със САЩ в момента, като Германия планира да инвестира в станции за втечнен газ по крайбрежието си, за да накара САЩ да премахнат санкциите“.

По думите на Анна Кръстева за пускането на „Северен поток 2“ се коментират два варианта - механизъм за спиране на доставките при промяна на отношението на Москва към Украйна например или да се стартира „Северен поток 2“ само при промяна на политиката на Русия към Навални.

Относно отношенията между ЕС и Китай Кръстева припомни, че Източна Европа бе смятана за троянски кон чрез срещата 16+1, като вариант Китай да навлезе в блока. Но вече все повече се вижда как 5G мрежата се превръща в следващия троянски кон и повечето страни се обръщат към американската алтернатива за „чиста мрежа“ на САЩ.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Клуб Investor“ може да видите тук.