Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Л. Стефанов: Идва краят на "сделките" с отделните държави членки в ЕС

Любомир Стефанов, политолог, Клуб Investor, 12.12.2020

20:30 | 12 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Brexit и безпрецедентната криза ясно катализират процес на нетърпимост към вътрешните проблеми на държавите членки и особено, свързаните с върховенството на правото. Никой в Европейския съюз не е склонен на компромис с Полша и Унгария. Този процес ще се разшири спрямо всички проблемни страни, които поставят под въпрос ефективността на общностните решения, в това число и България. Това коментира Любомир Стефанов, политолог, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

"Подобен стил на поведение, каквото наблюдаваме при Полша и Унгария, доведе до Brexit и в момента преговорите между Брюксел и Лондон се намират в "пожарникарска фаза". Да, опитите до края на седмицата са насочени в спасяването на сделката, но практическата подготовка на двете страни на Ламанша е фокусирана върху липсата на споразумение", каза още Стефанов. 

"Ако Полша и Унгария продължават занапред да се заиграват по този начин, поставяйки под съмнение един от фундаменталните принципи, а именно Критериите от Копенхаген и тяхното върховенство, т.е. общностното право над националното,  тогава в недалечно бъдеще можем да станем свидители на излизане на Полша и Унгария от ЕС". 

Но по-вероятният сценарий според госта е техните права към европейските средства да бъдат суспендирани за определен период от време или да бъдат изцяло модифицирани, тъй като двете държави са най-големите нетни получатели на финансиране и е почти нерелеастично да излязат от ЕС по собствено желание.

"Кметовете на Варшава и Букурещ не случайно призоваха жителите на градовете им да закичат европейските знамена по време на двудневната среща на върха, за да сигнализират, че национаналните правителства не отстояват гражданските интереси, а точно обратното". 

Политологът изказа мнение, че "държавите по периферията" на блока, сред които са Румъния, Словакия, Словения и България успяват по една или друга причина да злоупотребяват безнаказано с доверието на западните членки и не спазват прозрачност по отношение на европейските публични финанси.

"Brexit се оказа един катализатор на промяната и е време ЕС да се преосмисли и да се преоткрие като политическа общност, защото като икономическа той функционира от 1948 г. Дори и да има в краткосрочен план напредкък заради компромисната сделка и оптускането на бюджета, все пак този обвързващ механизъм остава и ще бъде прилаган, ако се произнесе Съда на ЕС, за което е нужно време, отново поставяйки под въпрос решителността на Европейската комисия."

"С оглед динамичните развития в света и местните проблеми във всяка една държава членка, интеграцията трябва да бъде далеч по-сериозна, за да позволи адекватни отговори не само в нормални, но и в кризисни ситуации, в каквито се намираме в момента", коментира Любомир Стефанов.

Повече по темата за Полша и Унгария, както и за Brexit и отношенията между София и Скопие може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.