Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Повече работодатели ще назначават през следващите три месеца

Надя Василева, директор на Manpower Bulgaria, в Клуб Investor, 27.06.2016

14:53 | 27 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Агенти недвижими имоти. Хонконг, Китай. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg
Агенти недвижими имоти. Хонконг, Китай. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Очаква се повече работодатели да назначават през следващите три месеца. Добрите новини са, че във всички сектори и региони, които изследваме - Бургас, Варна, Русе и София, ще има назначения. Това каза Надя Василева, директор на Manpower Bulgaria, в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. Изследването на компанията обхваща 620 български работодатели.

Василева коментира и състоянието на пазара на труда у нас, като посочи, че е необходимо да се направят две неща. Едното е да се състави целенасочена стратегия за привличане на кадри от чужбина. Според нея те могат да дойдат от Азия и Източна Европа и да работят в производството, където "от гледна точка на аутсорсинг имаме достатъчно компании, които инвестират в България". Другата мярка е преквалифицирането на възрастни хора, което според експерта може да помогне много за подобряването на картината на трудовия пазар. 

Данните на НСИ, че през първото тримесечие на годината разходите за труд на работодателите са се увеличили с близо 8%, Василева коментира с това, че след като бизнесът не може да намери необходимите му кадри, той е принуден да даде повече пари за добрите кандидати, за да успее да ги привлече на работа. 

Вижте целия разговор във видеото: