Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Риск за пазарите във Франция има, но предстои да видим дали ще се материализира

Николай Ваньов,управляващ директор на MK Brokers, в "Клуб Investor" 22.06.2024 г.

22:00 | 22 юни 2024
Автор: Георги Месробович

В момента наблюдаваме силна волатилност, причинена от ходът на Макрон. Тази волатилност се вижда в слабото представяне на европейските индекси, който отчитат загуби в последните дни, също така и доходността по френските облигации се повиши. От една страна трябва да видим дали има риск от супер крайна политика, при евентуална победа на Льо Пен, но трябва да видим какво ще се материализира. Никой няма да спечели, ако големите банки напуснат Париж, това коментира Николай Ваньов,управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

Големите инвестиционни играчи започват да разглеждат Париж като рисков хъб за капиталите си, тъй като президентът Емануел Макрон разпусна правителството. Виждаме опасенията на големите играчи от евентуална победа на крайната десница във Франция, но тези реакции са пресилени, каза Ваньов. Той обясни, че опитът в Европа показва, че крайните партии рядко остават такива след като започнат да управляват.

Въпреки големите опасения, гостът не очаква да видим изместване на големите играчи на капиталовите пазари, а по-скоро наблюдаваме силна волатилност, причинена от ходът на Макрон. Тази волатилност се вижда в слабото представяне на европейските индекси, който отчитат загуби в последните дни, също така и доходността по френските облигации се повиши.

„Риск в системата има, но тепърва ни предстои да видим какъв е той и до колко ще се материализира. От една страна трябва да видим дали има риск от супер крайна политика, но трябва да видим какво ще се материализира. Никой няма да спечели, ако големите банки напуснат Париж."

В САЩ ставаме свидетели на затишие, в очакване на предстоящите дебати и изборите в страната. Социологическите проучвания не показват ясни нагласи в обществото, които да дадат насока за евентуалния победител. Междувременно анализаторите подготвят финансови стратегии в две различни посоки, в зависимост от бъдещия победител.

При технологичните акции се очаква лятото да бъде спокойно без резки движения, но гостът смята, че не е невероятно да има затишие пред буря. Големият въпрос сред тех гигантите остава – кой ще успее да монетизира изкуствения интелект, тъй като само Nvidia успява да го направи на този етап. Гостът допълни, че не очаква да видим изпадане на някой играч от сцената.

На петролните пазари може да видим лека тенденция за понижаване на цените, заради нарастващият брой гласове, който настояват прекратяването на войната в Газа. Включително и администрацията на Байдън постави червени линии пред Нетаняху. Гостът допълни, че има много въпросителни, което често означава, че интензитета на конфликта започва да утихва, което би се отразило на цената на петрола.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.