Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българска компания предлага екологични решения сред продуктите за лична грижа

Константин Ангелов, основател на NOESIS, в "Клуб Investor" 24.05.2024 г.

21:30 | 25 май 2024
Автор: Георги Месробович

NOESIS развива на технологии, опазващи околната среда, тъй като козметичната индустрия е един от големите замърсители заради пластмасовите опаковки. Козметичните продукти имат високо съдържание на вода, като компанията се насочва върху производството на сапуни без вода. Извличат активните съставки и ги събират в малка компактна опаковка . Опаковката е 20 пъти по-лека от стандартните бутилки сапун, което носи със себе си много ползи като – по-евтини складови площи и до 92% по-малко транспортни емисии, това коментира Константин Ангелов, основател на NOESIS, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

NOESIS е козметична компания, произвеждащата козметични продукти и  хигиенизиращи материали. Произвеждат гама от козметични продукти за лична грижа, както и хигиенизиращи продукти за домашни любимци. Компанията е основана през 2020 г. в Пловдив, като първото направление на работа е било дезинфектанти за ръце. В момента разполагат с функционираща производствена база, оборудвана с нови машини, каза Ангелов.

Компанията работи и като производител на частни марки (private label), като получават разработена формула и продукт, работейки с компании от цяла Европа. За NOESIS е много важна тази дейност, тъй като ѝ позволява да уплътняват производствените си мощности и подсигуряват издръжката на компанията, докато работят по техни разработки.

NOESIS стартира в пика на пандемията с целта да навлезе на пазара за лична защита. Започвайки с 20 000 лв. собствен капитал са успели да реализират близо 2 милиона лева оборот в рамките на 6 месеца, продавайки дезинфектант за ръце. Но след отминаването на пика на пандемията търсенето за подобен тип продукти почти спира, а складовете на големите фирми са пълни.

Тогава компанията решава да използва новите си мощности, придобити с реинвестиция от печалбите по време на пандемията и започва да търси нов бизнес модел. Намират потенциал в развиването на технологии, опазващи околната среда, тъй като козметичната индустрия е един от големите замърсители заради пластмасовите опаковки.

Козметичните продукти имат високо съдържание на вода, като компанията се насочва върху производството на сапуни без вода. Извличат активните съставки и ги събират в малка компактна опаковка, съдържанието на която потребителите трябва да разтворят във вода. Опаковката е 20 пъти по-лека от стандартните бутилки сапун, което носи със себе си много ползи като – по-евтини складови площи и до 92% по-малко транспортни емисии.

NOESIS има две търговски марки на пазара, които развиват в това направление, едната е насочена за масовия пазар, а другата е в премиум сегмента. Вече оперират на българския пазар, а луксозната серия е насочена за пазари като Дания и Нидерландия.

В края на 2022 г. са привлекли капитал от институционални инвеститори у нас. Но все още срещат трудности с маркетинга зад продукта си. В момента са на начален етап на разговори за допълнително финансиране от около 1 милион лева.

Гостът вярва, че пазари като българския са готови за подобно решение и в следващите между 5 до 7 години ще станат лидер в производството на подобен тип продукти.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.