Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Банковият сектор ще има нужда от по-малко, но по-квалифицирани служители

Питър Рубен, кънтри мениджър, KBC Груп в България, "Клуб Investor", 13.04.2024 г.

21:00 | 13 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Дигитализацията, данните и технологиите в тях преобразяват начина на банкиране по целия свят и секторът се насочва към модел с по-малко, но по-квалифицирани служители. Цялостният бизнес климат в България е по-скоро позитивен, а услугите, които българите имат на разположение бързо наваксват с останалите пазари. Само за 5 години мобилното приложение на KBC Груп е натрупало 700 000 потребители. Това коментира Питър Рубен, кънтри мениджър, KBC Груп в България, председател на УС и директор на ОББ, в интервю за Силвия Грозева излъчено в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Питър Рубен бе обявен за бизнес личност на годината на годишните Награди за иновации на Френско-българската търговско-индустриална камара на церемония на 4 април в София. 

Поздравления за наградата ви Бизнес личност на годината. Казахте, че наградата е за екипа ви, защо?

Екипът се изправи пред голямото предизвикателство на сливането на две банки, бившата ОББ и бившата Райфайзенбанк. Междувременно трябваше да продължат да обслужват клиентите и да правят иновации. Беше огромно натоварване и голямо предизвикателство, с което успяхме да се справим фантастично и тази награда го доказва.

В залата са нашите клиенти, мнозина от тези хора са ни клиенти, които са гласували за нас. Затова приемам наградата от името на нашите служители.

Как клиентите ви оценяват бизнес климата в България? Какви са плановете им?

Цялостният бизнес климат в България е по-скоро позитивен, особено ако го поставите в общия европейски и международен контекст. Все още забелязваме ръст. Разбира се, има различия между секторите, но като цяло компаниите все още са с позитивен път на развитие. Инфлацията намалява, а лихвите скоро също ще паднат. Така че като цяло можем да сме оптимисти за контекста. Все още годината е преходна. Но с позитивна тенденция.

Кога очаквате лихвите са паднат?

Това е въпросът за милион долара. Ние очакваме лихвите в еврозоната да започнат да намаляват към средата на годината. Някъде между юни и септември. Разбира се, ЕЦБ изчаква да види устойчиво спадащ тренд на инфлацията, което забелязваме и в България в последните месеци. Но вярваме, че всички показатели сочат в тази посока. Затова бихме очаквали през втората половина на годината да паднат лихвите в еврозоната.

Как оценявате кредитирането в България за домакинствата и за бизнеса и кои сектори са по-рискови и кои се разширяват и по-скоро банките са склонни да отпускат повече кредити?

При домакинствата общата тенденция е позитивна. Пазарите са много динамични при жилищните кредити и ипотеките. Потребителските кредити остават диманични и поради факта, че домакинствата като цяло регистрират ръст на доходите, наред с плавното намаляване на инфлацията. Лихвите все още са достъпни.

При бизнес кредитирането е различно според сектора. Секторите, които зависят от износа, или пък услуги за износ към германския пазар изпитват затруднения. Това е ясно, защото в момента германската икономика не е много добре. Но след това на национално ниво, ритейлът или услугите се справят много добре. Картината е доста смесена.

Какви са впечатленията ви за имотния сектор и особено за офис имотите?

Мисля, че при офис имотите не забелязвам особени проблеми в момента. Балансът между търсене и предлагане според мен е все още добър. Определено оставаме на пазара, за да финансираме добри имотни проекти.

Каква е основната тенденция при иновациите в банковия сектор?

Дигитализацията и данните и технологиите в тях преобразяват начина на банкиране. Една от причините да получим наградата е, че миналата година въведохме дигитален асистент в мобилното ни приложение. Невероятно е, че един от всеки 8 наши клиенти редовно използва дигиталния асистент.

Това е технология с изкуствен интелект, която се използва за предоставянето на услуги на клиентите, които преди можеха да получат само като отидат в банков офис.

Сега клиентът иска финансовите услуги да му се предоставят предимно дигитално. Но ние сме убедени, че в края на веригата трябва да има човек. Винаги да има възможност за разговор със съветник-човек, ако клиентът поиска.

Обаче забелязваме ясно преориентиране. Преди 5 г. стартирахме от нулата мобилното си приложение. Първата година имахме 17 хиляди. Днес имаме 700 хиляди потребители. Един от двама наши ритейл клиенти активно и постоянно използват мобилното приложение, за да банкира. Преходът е драматичен и сега се ускорява. България и клиентите в България наистина наваксват с това, което става на други пазари в Европа. Много променя нашия бизнес. Трябва постоянно да инвестираме и да променяме начина на правене на бизнес.

Колко планирате да инвестирате в технологии в следващите 18 до 24 месеца?

Не обичаме да съобщаваме. Предпочитаме да е поверително, за да може конкуренцията да се чуди. Но ще каже, че ще бъде значително, експоненциално повече, отколкото в последните 2г.

По много проста причина – когато правехме сливането, защото ни остават още няколко стъпки и още няколко месеца работа, първата цел на екипа ни беше да обедини всички наши клиенти на обща, единна банкова платформа.

Разбира се, това означаваше, че 80% от усилията и инвестициите ни бяха насочени към този преход. За да успеем да го направим без клиентите да усетят някакво затруднение.

Това обаче почти приключи. Ще превключим и 80% от инвестициите ни ще бъдат насочени към иновации. Мисля, че ще предложим много интересни неща на клиентите си особено през следващата година и годините след това. По време на сливането, без съмнение някои хора са загубили работата си.

Планирате ли след края на сливането да привлечете още служители?

Не сме били принудени да уволняваме никого. Разбира се, сега вече общият екип е по-малък от екипите на двете банки заедно. Но знаете, че в България трудовият пазар е много динамичен, така че средната ротация е почти 15%. Имаше естествени потоци. Това просто означава, че намалихме усилията си за наемане и чрез оптимизация на служителите, нещата се получиха естествено. Без да се налага да предприемаме твърди мерки.

Смятам, че в индустрията се случва следното: не толкова имаме нужда от повече хора, по-скоро имаме нужда от постоянна промяна на състава на хората. Ако правиш дигитална трансформация, трябват повече дейта специалисти или хора с технически умения. Повече хора, които знаят как да използват техники на гъвкава трансформация.

И разбира се, типът работа в основния ни бизнес, подпомогнат с дигиталната технология, също означава, че са ни нужни постоянно по-високо образовани кадри.

Така че реалната динамика във финансовата индустрия не е да наемаш повече хора, а плавно и постепенно ще трябва да работим с по-малко хора. На пазар без безработица и при демографска тенденция на намаляващо население е важно да имаме модел, който да подкрепя тази тенденция.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.