Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Може да има сериозно затопляне между Вашингтон и Пекин във времето до изборите в САЩ

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Клуб Investor", 18.11.2023 г.

21:31 | 18 ноември 2023
Автор: Даниел Николов

Пазарите тръгнаха нагоре тази седмица на фона на очакванията, че Федералният резерв е достигнал пика на лихвените повишение и спекулации кога ще започне да ги сваля с оглед изборите за президент в САЩ през 2024 г. Европейската централна банка ще започне да променя езика си и да говори за растеж и икономика след положителните данни за успокояване на инфлацията до 3%-3.5%. Войната в Близкия изток все още няма голямо отражение на пазарите, а в ОПЕК+ изглежда има разногласия за добивите. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

На този фон се проведе срещата между президентите на Китай и САЩ Си Дзинпин и Джо Байдън в САЩ по време на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Сан Франциско.

"Ключовото беше възстановяването на военните контактите - това неминуемо ще доведе до някакъв тип деескалация в Тайванския пролив. Самият факт, че Китай и САЩ потърсиха и намериха контакт на най-високо ниво, е показателен, че може да видим сериозно затопляне на отношенията между двете държави във времето до изборите в САЩ. Ако спечели Тръмп, това отново ще доведе до пълен крах с Китай."

Геополитическият риск изглежда на най-ниско ниво от избухването на войната в Газа, и ако това не се промени, фокусът на централните банки и пазарите ще бъде върху забавения икономически растеж. Намаляването на доходностите по облигациите показва, че пазарите се настройват за не толкова затегната парична политика. Ако инфлацията слезе до нива около 3%, централните банки сигнализират, че може да не предприемат сериозни действия, за да я намалят допълнително, каза Ваньов.

По-високата инфлация в България може да помогне за по-големи данъчни постъпления, но реален ръст на БВП от 3.2%, който е записан в проектобюджета, е "авантюристичен", особено с рецесионните ситуации в Германия и Франция, каза Ваньов. На този фон Италия се държи добре, но това е заради силно раздути бюджетни разходи, които ще имат силен негативен ефект в бъдеще.

"В момента италианският дългов пазар се крепи на две неща - обещанието на Кристин Лагард, че ще контролира спредовете между книжата на Италия и Германия, и продължаването на реинвестициите на падежиращите книжа от времето на Covid (PEPP)."

Какво може да се очаква от пазара на петрол може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.