Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Имаме разпад на цялото усещане за държавност в България

Христо Панчугов, политолог, в "Клуб Investor", 12.08.2023

22:30 | 12 август 2023
Обновен: 09:23 | 13 август 2023
Автор: Галина Маринова

В българското общество няма усещането, че е възможно да бъдат постигнати справедливи присъди. Имаме разпад на цялото усещане за държавност в България. Големият въпрос не е само в наказанията, а в това как възстановяваме доверието на българските граждани в институциите. Има изход от този омагьосан кръг и той започва с промяна в поведението на политиците, на които имаме доверие. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Оставката на Вежди Рашидов е крайната фаза на едно изнервено общество. Вече имаме усещане за тежка липса на справедливост в българското общество - от години насам. Очевидно вече всяка искра би могла да разпали едно изключително радикализирано обществено недоволство и да се търси на всяка цена възмездие за ситуации, които възникват". 

Това е и добра и лоша новина, защото очевидно няма как да се продължава вече по стария начин да се прави политика и да се комуникират различни ситуации в България, добави гостът. "Но все пак това е една изключително взривоопасна смес, която се използва за радикализиране, наслагване, създаване и подсилване на редица нагласи, които не са непременно продуктивни за успокояване на политическия процес и разбира се за българската демокрация". 

Като цяло го няма усещането в българските политици, че влизайки в някаква институционална роля, те трябва да пазят достойнството на тази институция, подчерта Панчугов. "Важен е примерът, който даваш", защото "именно от политиката би трябвало да тръгне промяната на нагласите".

Обществото реагира така, защото има усещането, че нещо се подменя, че нещо се прави „на коляно“, за гасене на някакви пожари. Няма усещането, че това мнозинство е устойчиво и е наясно къде иска да стигне накрая. Ако има план е добре и българското общество да го разбере. Да се потърси подкрепата на българските граждани за това. 

В това възмущение обаче се загуби фактът, че в разговора, който се водеше на включен микрофон имаше съмнение по отношение на текстовете, които се приемаха във връзка с борбата с домашното насилие и това също не предизвика реакция, обърна внимание Панчугов.

"На фона на опитите да се яхне една изключително радикална вълна в българското общество - и от страна на БСП, и на Възраждане - ние видяхме една доста нефелна опозиция, без страст и без желание да защитят нещата, в които вярват".

На международната сцена общата нестабилност до голяма степен може да се определи като ефект от продължаващия вече близо две години конфликт в Украйна, коментира събеседникът. „Ситуацията в Северна Африка не случайно съвпадна с едно посещение на лидерите на африкански държави в Русия. Не случайно там видяхме и опити за военни преврати“. 

„Усещането за разпространяването на общата световна нестабилност е пряк ефект на това, което се случва в Украйна и в някаква степен е съзнателно усилие от страна на Руската федерация. Не помага за това и липсата на предвидимост по отношение на американските избори, които наближават. Високият рейтинг на Тръмп показа много висока разделеност на американското общество, което е способно да допусне една фигура като Тръмп, която е на ръба на фашизоидното поведение“. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.