Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Нотките на оптимизъм покрай инфлацията в САЩ не могат да заблудят пазарите

Андрей Стойчев, финансов анализатор, "Клуб Investor", 13.08.2022 г.

10:40 | 14 август 2022
Автор: Даниел Николов

Положителните новини за инфлацията в САЩ не означават край на мечия пазар и може да се очаква волатилна търговия с "по-скоро негативен привкус" до края на годината. Географското ограничаване на войната в Украйна до някаква степен успокоява пазарите, но вече трябва да се прогнозират и евентуалните мерки срещу Covid през настъпващия зимен сезон. Това коментира финансовият анализатор Андрей Стойчев в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Има нотки на оптимизъм покрай последните данни за инфлация в САЩ - виждат се индикации за забавяне на инфлацията."

Прекалено рано е да се каже дали това е началото на края на големите нива на инфлация, но въпреки покачването на индексите и капиталовите пазари, обемите не са толкова големи, че да "заблудят генерално мнението, че нещата не са розови". каза Стойчев.

"Ако видим подобно покачване и след август, когато се завърне голямата ликвидност и големи обеми, може да мислим за малко по-позитивен завършек на годината."

Евентуални нови локдауни през есента и зимата могат да върнат повече хора към услугите на стрийминг гигантите като Netflix, която изгуби част от пандемичните си клиенти и отбеляза по-нисър ръст на нови клиенти от прогнозните.  

Компаниите във военния сектор и такива, заети с ВЕИ и алтернативни енергийни източници, имат стабилни перспективи пред себе си и привличат голямо финансиране.

Златото се стабилизира, а лекото повишаване на добива на петрол от страна на ОПЕК+ даде повод за позитивни нагласи на пазарните участници, каза Стойчев.

"Тази тенденция ще остане до есента, а след това ще зависи от развитието на конфликта в Украйна, поведението на Китай и генералната инфлация."

Сътресенията на криптопазара показаха, че корелацията с капиталовия пазар е доста силна.

"В момента има сериозно стабилизиране на криптопазара и индустрията... Големи крипто играчи в световен мащаб започнаха да навлизат в традиционните финансови пазари. FTX започнаха да предлагат акции на американски клиенти; Binance и Kraken навлизат в Европа с предлагане на търговия с деривати - все повече крипто и традиционният свят ще станат едно."

Какво още движи пазарите през август и какво ново около сделката на Илон Мъск за Twitter може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.