Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пазарите не приближават дъното, а турболенциите могат да продължат и през 2024 г.

Андрей Стойчев, финансов анализатор, "Клуб Investor", 25.06.2022 г.

21:31 | 25 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Решимостта на Федералния резерв на САЩ да увеличава лихвите, докато не постигне 2% инфлация остава водещият фактор на пазарите. Турболенциите може да продължат и до 2024 г. , а промени на основни политики като зелената сделка в Европа създават все повече неизвестни. Вълната от повишаване на лихвите скоро ще застигне и Европа, което ще увеличи стойността на парите, така че инвеститорите може да изчакат и по-добри дни за влизане на пазара. Това коментира Андрей Стойчев, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Икономическите данни, курсовете, които поемат централните банки, и техните публични изявления подсказват, че "ако не сме в началото, сме в първата половина на трудния период за пазарите, отколкото да наближаваме някакво дъно."

Рекордното за десетилетия покачване на лихвите в САЩ с 0.75% не се оказа достатъчно да охлади инфлацията и се очакват нови такива до постигане на целите на Фед 

"Посоката вече е ясна... Пазарите вече гледат и през призмата каква ще бъде и политиката на ЕЦБ, която традиционно е втора по тежест и действия след Фед."

ЕЦБ проведе извънредно заседание, но на него не се взеха сериозни решения, каквито може би очакваха пазарните участници, каза Стойчев.

Очакванията за рецесия до голяма степен са изконсумирани от пазара, но не напълно.

"Все още данните не подсказват напълно рецесионно поведение и все още има надежди - с намеса на централните банки, промяна на статуквото в света, прекратяване на военните действия в Украйна, тотално спиране на Covid пандемията - могат да доведат до някаква промяна в икономически аспект. Тази година очаквано е доста трудна за финансовите пазари и 2023 г. ще бъде под сериозен натиск с оглед развитието на ситуациите."

Прогнозите за мечи пазар и през следващата година Стойчев определи като "реалистично оптимистичен сценарий."

"Надявам се да е само 2023 г.... Не бих се изненадал турболенциите на пазара да се задържат до 2024 г."

Има моменти влошавания в различни сектори, които влияят особено на развиващите се пазари, където няма толкова много налични инструменти и ресурси за справяне с подобна ситуация, каза Стойчев.  

В продължение на над десет години имаше силно изразен бичи пазар, което създаде голямо поле за пропадане, особено след събитията от 2020 г. насам. 

"Наистина изглежда просто като корекция, но фундаментът подсказва, че тази корекция ще се превърне в малко по-сериозна ситуация на пазарите", каза Стойчев като според него тук трябва намеса на централните банки, за да се охладят негативните емоции.

Промени на основни политики като зелената сделка в Европа пораждат все по-големи притеснения и неизвестни на пазарите. 

"Компании във военно-промишления комплекс - с оглед на политическата и икономическа ситуация в света - са най-резонната инвестиция на капиталовите пазари. Когато има пазар с тенденция за понижаване на стойностите, дори те могат да пострадат, но процентно спрямо другите няма да е чак толкова много." 

Златото все още се използва за актив-убежище, но може би заради промяна на манталитета на инвеститорите все повече и повече губи тази своя роля, както се вижда от движенията на борсата с плахи покачвания и лесни спадове, коментира Стойчев.

"При равни други условия, с оглед няколко десетилетия назад във времето, при такива ситуации на капиталовите пазари златото би трябвало да бележи връх след връх, а това съвсем не е така. Дори, в началото на пандемията, когато имаше масова психоза, всички активи бяха разпродадени, включително и златото."

Хранителните суровини също изглеждат подходяща инвестиция в настоящата ситуация, но подобни инвестиции също крият рискове, ако не се познава добре пазара, предупреди Стойчев и добави, че цените вече са толкова високи, че очакванията може вече да са изконсумирани от пазарите.

Няма изглед за скорошно понижение на цените на петрола, който се търгува от сравнително тесен рейндж от около 10 долара. Освен войната и санкциите, желанието за пътувания след пандемията също обуславят по-голямо търсене и високи цени. 

Очакваната намалена ликвидност за пазарите през летния сезон може да доведе до нелогични движения и по-висока волатилност, добави Стойчев.

Какво друго се случва на световните пазари може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.