Австралия отваря границите си за ваксинирани, повече от година след затварянето им

Държавата ще разреши пътуването и за ваксинирани с китайската и индийската ваксини

11:41 | 1 октомври 2021
Обновен: 16:00 | 1 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Австралия отваря границите си за ваксинирани, повече от година след затварянето им

Австралия, която е една от държавите с най-строги мерки в ограничаването на пандемията, ще отвори границите си от ноември, но за ваксинирани. Държавата също така ще разреши влизането на хора, ваксинирани с китайската ваксина срещу Covid-19, съобщава Bloomberg.

Падането на забраната за напускане на Австралия, която беше наложена през март 2020 г., като изключения се допускаха само за неотложни работни ангажименти или посещение на умиращ роднина. Влизането в страната бе разрешено, но само до ограничен брой, заради което хиляди граждани и студенти на страната не можеха да се завърнат.

Новото облекчение на мерките предвижда жителите да могат да пътуват, когато 80% от живеещите във всеки щат са ваксинирани. Задължителната 14 дневна карантина в хотел за всички пристигащи ще бъде заменена със 7-дневен домашен престой за ваксинирани.

Близо до този процент са Нов Южен Уелс, в който попада Сидни, както и Виктория, в който влиза Мелбърн. В момента и двата града са под карантина. Границите на други щати – като Куинсленд и Западна Австралия, обаче може да останат затворени, докато процентът на ваксинирани достигне повече от 80%.

Междувременно правителството съобщи, че ще позволи влизането на хора, ваксинирани с китайската ваксина Sinovac и с индийската разработка на AstraZeneca, известна като Covishield.

Китайската ваксина се използва в редица държави от Индонезия до Бразилия, Турция и Чили. От компанията съобщиха, че ще започнат прилагането й на деца на възраст от 6 до 11 години.

Признаването на двете ваксини е ключово за Австралия, защото именно от Китай и Индия са най-големият брой на чуждестранни студенти в страната.

Международното образование е сериозен източник на приходи за страната, като през 2019 г.. само в щата Нов Южен Уелс са постъпили 11 млрд. щатски долара, посочва Bloomberg.

Авиокомпаниите очакват големи натоварвания и твърдят, че не са подготвени да ги посрещнат. Затова и предупреждават, че са възможни забавяния на полети и други проблеми.