ЕЦБ: Банките в Южна Европа са най-застрашени от климатичните промени

Според доклада на ЕЦБ клиентите в Южна Европа са най-изложени на рискове като горски пожари

20:07 | 22 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се банките в Южна Европа да бъдат сред най-тежко засегнатите, ако изменението на климата не бъде възпрепятствано. Проучване на Европейската централна банка показва, че техните клиенти са най-изложени на рискове като горски пожари, съобщава Reuters. 

ЕЦБ проведе симулации в повече от 1600 банки в еврозоната, за да разбере как биха се справили с последиците от изменението на климата, като например природни бедствия и въвеждането на политики, насочени към намаляване на емисиите. Докладът установи, че вероятността от неизпълнение на банкови заеми ще се увеличи със 7% през следващите 30 години в „сценарий тип гореща къща“, при който нищо не се прави за ограничаване на изменението на климата.

Това увеличение ще бъде приблизително два пъти по-високо за четири държави. ЕЦБ не ги посочи, но диаграма в доклада показва, че Гърция, Португалия, Испания и Малта имат най-голям дял от компании, изложени на физически рискове, произтичащи от изменението на климата.

„Докато европейските държави са изложени по сходен начин на риска от подобен преход ... има няколко държави, които показват изключителна уязвимост към висок риск от физически щети“, се казва в доклада на ЕЦБ.