Германия е в риск от националистически движения, които отричат пандемията

Напускането на Меркел и крахът на Християндемократическия съюз дава възможност на крайно десни движения да играят важна роля в определянето на националната политика

12:55 | 16 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Германия е в риск от националистически движения, които отричат пандемията

В подреденото германско селце, което се намира точно до Тюрингийската гора, няколко десетки местни жители се събират на седянка, за да слушат тирадите на скептиците, които смятат, че коронавирус няма. Говорителите раздават тежки присъди за състоянието на най-силната икономика в Европа. Селото се казва Зонеберг, а население му е от 23 000 души. Мястото е било център на процъфтяваща индустрия за производство играчки преди около век и все още може да се похвали с едно от най-големите плюшени мечета в света. Но тъй като Германия се готви да отиде на избори на 26 септември, настроението тук се помрачава.

Подобно на голяма част от бившия комунистически Изток, мястото се бори за икономическото си оцеляване след обединението преди 31 години и това го направи благодатна почва за националистическата партия Алтернатива за Германия или AfD (Alternative for Germany). Подкрепата за партията нарасна на последните избори и това е част от обяснението защо семейства и пенсионерите отиват да слушат крайни групи да се борят срещу „имунизационната сегрегация“, разделяща Германия. Алтернатива за Германия атакува държавници, които искат да прокудят неваксинираните като „съучастници в разпространението на вируса“.

Докато Ангела Меркел подготвя оттеглянето си след 16 години като канцлер, състоянието на политическата сцена е знак за това как пандемията е “отгледала” негодуванието срещу истеблишмънта, което стана широко разпространено след бежанската криза през 2015 г. Проучванията показват, че AfD ще затвърди позициите си в Бундестага след пробива си през 2017 г. И имайки предив спада в подкрепата за консервативния съюз на Меркел, националистите биха могли да имат сериозна роля в преобразяването на германската десница.

Въпреки, че опасенията за имиграцията са избледнели, дори и при срива на подкрепяното от Запада правителство в Афганистан, AfD се радва на нова подкрепа, като привлече недоволните от пандемията. Партията се подиграва на маските, отрича натиска гражданите да се ваксинират и не спазва мерките, наложени за ограничаване на Covid19.

„Виждаме, че ковид е силен катализатор на радикализацията“, казва Роми Арнолд, ръководител на проекти в група, която се стреми да противодейства на антидемократичните движения в Тюрингия, района около Зонеберг. "Поради пандемията се привличат нови целеви групи."

В Германия, както и навсякъде другаде на Запад, гневът заради ограниченията против коронавируса разпали вълненията сред  хора, отричащи мерките,  които твърдят, че тяхната позиция е защита на свободата. През уикенд в края на август полицията арестува близо 600 души на протест в Берлин. Година по-рано група се опита да щурмува сградата на Бундестага.

“Зонеберг показва истинското си лице” е опозиционна група, която предлага противопоставяне на маските. Организацията е една от многобройните протестни групи срещу пандемия. Заседанията се провеждат всеки понеделник, като свързват дейността си с популярните протестите, които помогнаха за свалянето на комунистическото правителство в Източна Германия. За да засили интереса към публичните си събирания, групата кани фигури като Бьорн Банан, артист, който изпълнява песни, сравняващи пандемичните правила с тоталитаризма.

Инго Шреурс, 56-годишен преводач и един от организаторите на групата, обвинява властите в Германия и по света, че преувеличават за риска от вируса и твърди, че ограниченията и други сурови мерки за контрол на болестта не са оправдани.

„Елитът дълго време мисли как да контролира хората“, казва той в интервю. "Ако не внимаваме, може да се случи нещо много по -лошо."

Длъжностни лица сред Християндемократите на Меркел вече са видели от първа ръка как силата на AfD в Тюрингия може да разклати националната политика.

Миналата година местният клон на Християндемократите се присъедини към AfD в гласуването за премиер на провинцията, като се противопостави на заповедите от централата и наруши табу в германската политика. Случката фатално подкопа авторитета на тогавашната лидерка на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, която беше предвидено да я наследи като канцлер.

В крайна сметка Армин Лашет беше избран да замени Крамп-Каренбауер като лидер на партията, но с твърде малко време, за да се утвърди преди изборите, той в момента гледа как ХДС бива изтласкан в опозиция.

ХДС и баварската му сестринска партия почти сигурно се насочват към най-лошия си изборен резултат и някои официални лица вече спекулират за перспективата за дезертиране или дори разделяне, ако консервативният съюз не успее да удържи позицията на канцлер.

Хардлайнерите в рамките на ХДС са разочаровани от умерената линия на Меркел, която даде възможност на AfD да процъфти. Някои дори мислят за присъединяване към националистите след изборите, а AfD също може да се възползва от безпорядъка след смяната на канцлера.

За Хайко Войт, кмет на Зонеберг, протестната група срещу пандемията е трън в петата, тъй като той се опитва да защити местната икономика от рисковете, породени от глобализацията, изменението на климата и прехода към цифрови технологии.

Войт популяризира историческите връзки на града със САЩ и е успял да осигури изследователски институт за водородни технологии за 6,4 милиона евро. И все пак той признава, че пандемията е задълбочила тревогите и казва, че основните партии изглежда нямат връзка с хората от селската общност на работническата класа.