Олимпийските игри в Токио все още издържат на натиска на покачващия се брой заразени

Обратно на всички очаквания и нарастващата тревога в столицата на Япона, защитната система на игрити издържа на напрежението

18:30 | 2 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
Олимпийските игри в Токио все още издържат на натиска на покачващия се брой заразени

Щабът на летните олимпийски игри в Токио съобщи за повече от 250 случая сред спортистите и свързания с тях персонал, но експертите твърдят, че балонът, създаден, за да отдели спортното събитие от японската столица, изглежда работи - засега.

Извън олимпийските съоръжения, град Токио има скок в броя на заболелите от ковид, а в събота са съобщени рекордните 4 058 нови случая на заразените. Въпреки това, сред спортистите и заинтересованите страни на Олимпийските игри, процентът на положителени тестове е само 0,02%, досега са проведени повече от 400 000 теста, съобщиха организаторите в неделя. От повече от 40 000 теста, проведени на летището за участниците в игрите, само 35 са положителни.

Преди началото на игрите много лекари предупредиха, че Олимпийските игри могат да причинят големи струпвания, които могат да  разпространят в общото население заразата. Това е риск, който възниква, когато провеждаш голямо международно събитие по време на глобална пандемия. В този момент обаче опасността от кръстосано заразяване е ограничен, казват експерти в областта на общественото здраве, но предупреждават, че положението може изведнъж да се промени, като се има предвид заплахата от високозаразния вариант Делта, който се разпространява в Токио и по целия свят.

"Протоколът изглежда функционира добре", каза Амеш Адалья, старши научен сътрудник на Центъра за здраве на Джон Хопкинс, както и лекар-инфекционист. "Тъй като организаторите, за съжаление, не са поставили ваксинирането като условие за участие, и неваксинираните също са приветствани, цифрите, показващи заразените, изглежда отговарят на очакванията", каза той  по повод множеството положителни случаи, за които се съобщава досега на игрите.

В така наречения олимпийски балон редица мерки разделят участниците от широката общественост. Спортистите не могат да пътуват извън мястото си на пребиваване и местата за състезания. Те могат да използват само транспорт, предназначен за Олимпийските игри, и могат да прекарват времето си само с хора, посочени в предварително представен списък с контакти. Те също така винаги са отделени от медиите на разстояние най-малко два метра.

Спортисти и официални лица, пристигащи в Япония от чужбина през този месец, трябваше да минат през два теста за ковид в рамките на 96 часа преди заминаването на полета си, да минат още един тест при пристигането си и да са държани под карантина през първите три дни. Спортистите също трябва да вземат ежедневни тестове по време на престоя си в страната и да напуснат в рамките на 48 часа след края на състезанието.

Макар че би било разумно да се очаква по-малък брой случаи, като се има предвид изискванията за тестване, мерките за предотвратяване на заразяване с ковид по време на Олимпийските игри като цяло функционират, заяви миналата седмица Тошио Такаториге, професор по обществено здраве в Университета Кансай в Осака.

"Вместо да броим дали цифрите са твърде високи или твърде ниски, в момента вярвам, че системата, създадена за борба с вируса, работи".

От 259 случая, свързани с игрите, 24 са спортисти, 77 са служители, свързани с игрите, и 135 изпълнители от Токио 2020. Повече от половината от тях са жители на Япония.

"Предвид обстоятелствата, мисля, че бяхме доста успешни, много успешни да средата на игрите", заяви говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс пред репортери в петък. 

Досега на шест души, свързани с игрите, им е била прекратена акредитация в резултат на нарушение на правилата, съобщи в неделя генералният директор на организационния комитет на Токио за 2020 г. Тоширо Муто.

Междувременно увеличаването на заболеваемостта в Токио подтикна Япония да разшири извънредното положение в районите в близост до града и да го удължи до края на август. Досега само около една четвърт от населението на Япония е напълно ваксинирано, а процентът на случаите, заразени от Делта варианта, също се увеличава.

През последните седем дни средната стойност на положителните резултати от тестовете, проведени в столицата, е 19,5%. Въпреки че игрите ще се проведат предимно без зрители тази година, учените предупреждават за сериозните рискове.

Балонната система също има своите ограничения. Например, повечето доброволци не живеят в Олимпийското село, какъвто е случаят с различни работници, включително чистачи и доставчици на храна.

"В науката никога не можеш да кажеш, че има някаква гаранция", казва Тара Кърк Сел, бивш олимпийски шампион и професор в Училището по обществено здраве "Джон Хопкинс".

Статия от Университета в Нюкасъл, публикувана миналия месец в медицинския вестник на Австралия, отбелязва, че докато различните предприети мерки за превенция на ковид ще осигурят защита, те вероятно ще бъдат недостатъчни.

"Не можем да очакваме страна с хиляди случаи на заболяване на ден да бъде домакин на Олимпиадата и то да няма никакви случаи на COVID‐19 в средата на юли", пишат авторите.

Те отбелязват, че Япония вероятно подценява случаите на заболелите на фона общото население и рисковете от възможни смущения в балонната система и по-нататъшното разпространение на по-инфекциозни варианти продължава.

Въпреки това, като се има предвид необходимостта от влизане на чуждестранните участници в Япония, малко преди началото на състезанието, все повече изглежда, че мерките за ограничаване може да продължат до края на игрите, каза Такаториге от Университета Кансай.

"Най - голямото безпокойство беше около началото на Олимпийските игри", каза Такаториге миналата седмица. "Ако събитието успее сравнително безопасно да премине през всичко до края на юли, то те са преминали през най-лошото."