Wall Street и икономическите данни от САЩ разказват различни истории

S&P 500 изтри загубите от пандемията, докато икономисти очакват спад на потребителските разходи през август

18:23 | 22 август 2020
Обновен: 18:23 | 22 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Делът на американците, които притежават акции - пряко или чрез пенсионни или взаимни фондове, намалява. Според проучване на Gallup техният дял е бил около 55% през април, което е понижение спрямо 67% през 2002 г.

Индексът S&P 500 се повишава с над 50% след достигнатото дъно през март и отново е на рекордно високо ниво, което до голяма степен се дължи на безпрецедентните програми за стимулиране на икономиката на Федералния резерв и Конгреса, пише The Wall Street Journal. 

Междувременно притежанието на акции се концентрира във все по-малкък кръг от населението. Най-богатите 10% от американците притежават 87% от акциите през първото тримесечие, сочат данни на Федералния резрв. Този дял нараства през последното десетилетие от регистрираните 82,4% през 2009 г. Фондовите пазари отчетоха ръстове през този период, като S&P 500 увеличи повече от четирикратно стойността си спрямо достигнатото дъно през финансовата криза от 2009 г. 

“Средната класа по същество е оставена извън повишенията на пазара”, заяви Едуард Уолф, професор по икономика в Нюйоркския университет. 

Въпреки че фондовата борса заличи загубите си от пандемията, икономиката разказва различна история. Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви с исторически рязък темп през второто тримесечие, нивото на безработицата остава над 10% през юли, след като достигна близо 15% през април. 

Правителствената помощ, особено програмата, която даваше на безработните по допълнителни 600 долара на седмица, помогна за избягването на част от болката, поне първоначално. 

Около 27 милиона служители са получавали плащания, които им позволяват да продължат да обслужват ипотечните си кредити, да плащат сметките си за комунални услуги и да изпълняват други финансови задължения. Програмата изтече през юли, като все още не е подновявана, тъй като републиканци и демократи не успяват да постигнат споразумение за нов пакет от стимули. 

За момента изглежда, че инвеститорите разчитат на предоставянето на следващ пакет от мерки. Много анализатори и инвеститори са съгласни, че пазарите биха реагирали по друг начин, ако споразумение не се постигне. 

Според икономисти въпреки скорошния ръст на продажбите на дребно, потребителските разходи вероятно ще отслабнат през август, тъй като американците ще имат по-малко разполагаеми доходи. Потребителските разходи генерират над две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ. 

Междувременно дори семействата, които имат спестявания, нямат достатъчно средства, за да предоставят подкрепа по време на пандемията. Средно по спестовните сметки на семействата, чиито членове са между 56 и 61 години, има по 21 хиляди долара, сочат данни на Института по икономическа политика на САЩ. Тази сума е дори по-малка при по-младите семейства.