Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българска компания изстрелва наносателит в Космоса до края на 2020 г.

Райчо Райчев, създател на EnduroSat и програмата "Космически предизвикателства"; Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat; Павел Езекиев, управляващ партньор в Neo Ventures, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 03.06.2020

22:24 | 3 юни 2020
Обновен: 22:16 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Българската технологична компания EnduroSat планира да изстреля втори сателит до Космоса в края на тази или началото на следващата година. Първата мисия на компанията беше през 2018 г. , когато до Космоса беше изстрелян наносателит с информационни и образователни цели. Новият сателит обаче ще бъде шест пъти по-голям от предходния. Това каза Райчо Райчев, създател на българската компания за наноносители EnduroSat и програмата "Космически предизвикателства", в интервю за Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Тонева.

"В последните 10 години рязко се промени начинът, по който се създават космически мисии – ако допреди това бяха държавни, сега се появиха предприемачи със сериозни амбиции. Секторът се основава на тежък инженеринг и регулации и обикновено това налага да се стартира с многомилионни и милиардни инвестиции".

"Компанията се развива добре, за трета поредна година успяваме да отбележим значителен ръст в продажбите и броя на клиентите. Планираме да увеличим екипа си от 50 души с още 50% в следваща година", каза Райчев.

С новия сателит ще революционализираме космичесия сектор. Сега мисията ни е много по-мащабна и комерсиална. Това, от своя страна, заяви Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat.

България продължава да търси своя еднорог. Секторът, в който EnduroSat работи, е дългосрочен, но аз вярвам, че това ще е първата такава компания. Това мнение изрази Павел Езекиев, управляващ партньор в Neo Ventures.

Мисията, планирана за края на тази или началото на следващата година, ще се случи с услугите на SpaceX и нейната ракета Falcon 9. Името ѝ ще бъде SPARTAN, стана ясно още от разговора.

Целия разговор вижте във видеото.