Дончев: България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране по плана на ЕК

Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, не е безусловно, изтъкна вицепремиерът

17:03 | 29 май 2020
Обновен: 17:03 | 29 май 2020
Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

България ще има достъпп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от Covid-19, предложен от Европейската комисия. Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 милиарда евро, но то не е така безусловно. “Ще има различни части от него, за които трябва да се подготвят планове, програми”, отбеляза Дончев.

По думите на вицепремиера ако това ново финансиране бъде съчетано с финансирането по всички останали инструменти, в следващите години България ще има на разположение над 26 милиарда евро безвъзмездно финансиране.

Дончев коментира и решението ДДС за рестораньорите да се понижи на 9%.

"Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове", посочи той и уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Според вицепремиера мярката "60 на 40" за подкрепа на заетостта у нас в условията на коронакризата работи

"Тази мярка ще работи толкова, колкото е необходимо. На първо време - до месец септември, защото подозираме, че икономическите трудности след пандемията тепърва предстоят", каза Дончев.

Той коментира и предложението за създаване на “Държавна петролна компания”.

"Предложението, както беше наречено за държавни бензиностанции, е с основна цел да бъдат осигурени допълнителни количества в данъчни складове, притежавани от държавата, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. Това е напълно в синхрон с европейската политика в сферата на енергетиката", заяви Дончев.

По думите му повече данъчни складове ще дадат повече шансове за малки и големи продавачи на горива да участват на пазара и той да бъде по-конкурентен.