6.5% до 7% растеж е таргетът на китайското правителство за 2016

Комунистическата партия заложи по-висок бюджетен дефицит и обеща да ускори преструктурирането на държавните предприятия

09:51 | 5 март 2016
Автор: Александра Попова
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай представи по-гъвкав фискален курс и обеща да ускори преструктурирането на своите раздути държавни индустрии, след като постави по-ниска цел за икономическия растеж през тази година, пише Bloomberg.

В събота министър-председателят Ли Къцян обяви интервал за експанзията през 2016 г. от 6,5% до 7%, което е по-ниско спрямо целта за ръст от 7%, поставена през миналата година. Това е и първата граница, която залага правителството, от 1995 г. насам.

Освен това властите в Пекин изоставиха целта си за търговията, което подчертава степента на неизвестните относно перспективите пред глобалния растеж. Подробностите бяха описани в работния доклад на Ли по време на годишната среща на законодателната власт в китайската столица.

Планът отразява решимостта на правителството да задържи растежа и да се справи с дълга, който вече е 250% от брутния вътрешен продукт (БВП). В документа също така се посочва натискът върху втората по сила световна икономика от по-слабия глобален икономически ръст.

Най-бавният прираст на китайския БВП от 25 години накара властите през февруари да променят курса на паричната политика от „благоразумен към леко облекчаване“. В понеделник Централната банка на Китай намали коефициента на задължителни резерви за банките. В сряда Moody’s Investors Service понижи перспективата пред рейтинга от „стабилна“ на „негативна“, подчертавайки покачващия се дългов товар и спадащите валутни резерви. Агенцията постави под съмнение и способността на правителството да провежда реформи. 

Подчертавайки отдадеността на правителството, Ли посочи, че Китай ще се нуждае от среден годишен икономически растеж от поне 6,5% в следващите пет години, за да достигне целта си за удвояване на дохода на глава от населението спрямо нивата от 2010 г.

„От една страна ще се фокусираме върху текущата реалност и ще предприемем целенасочени стъпки към удържането на негативния натиск върху икономиката“, гласи докладът. „От друга страна трябва да имаме предвид нашите дългосрочни цели, да запазим възможността някои инструменти на политиката да бъдат използвани по-късно, да подходим със стратегия и да наберем сила.“

Въпреки че лидерите обещаха да ускорят продажбата на непродуктивни държавни активи, повече подробности не бяха споделени. Ли каза, че правителството ще се бори с неефективните и непродуктивни държавни компании чрез сливания и преструктурирания. Правителството ще отдели 100 млрд. юана (15 млрд. долара) за освободените служители по време на процеса.

Що се касае до финансовия сектор – комунистическите лидери подчертаха обещанието за свободно формиране на лихвените проценти и на курса на юана. В отговор на евентуални критики относно липсата на предвидимост в политиката Китай планира да разработи политиката на т.нар бъдещи насоки, които направляват комуникацията на централната банка.

Според Министерството на финансите на Китай бюджетният дефицит ще нарасне до 3% от 2,3%, а паричното предлагане – с 13% от 12%, колкото бе през 2015 г. Освен това правителството ще окаже нова подкрепа за имотния пазар, като насърчава ипотечното кредитиране.

Китай ще пристъпи към либерализирането на лихвите и ще задълбочи реформата по отношение на държавните банки. Фондовият и облигационният пазар също ще бъдат реформирани.

Работният доклад на премиера беше публикуван заедно с бюджета за 2016 г., 5-годишния план за периода 2016-2020 г. и доклад от държавното звено за икономически анализи - Националната комисия за развитие и реформи.