Япония планира да засили ефикасността на Силите за самоотбрана

Според министър-председателя Шиндзо Абе мерките са необходими заради ситуацията в региона

12:34 | 17 март 2019
Обновен: 12:38 | 17 март 2019
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският премиер Шиндзо Абе смята, че е необходимо да се повиши ефикасността на японските Сили за самоотбрана, имайки предвид влошаване на ситуацията около регионалната сигурност, пише Investor.bg, като цитира БТА.

Ситуацията със сигурността около Япония се усложнява и това става "с безпрецедентна скорост". "Не можем да защитим страната, ограничавайки се само в традиционните рамки. Ръководейки се от нови отбранителни принципи, ние активно ще продължаваме различните реформи за повишаване на отбранителната мощ и запазване на превъзходството в области като киберпространството и Космоса", каза той, цитиран от телевизия Ен Ейч Кей. Абе говори на тържество по случай завършване на випуск на Националната академия за отбрана.

Премиерът отново заяви, че иска да бъдат направени промени в написаната от САЩ пацифистката конституция на страната - една от основните цели на неговата политика и отдавнашно обещание на управляващата Либералнодемократическа партия, съобщи агенция Киодо. Абе иска да промени основният закон, за да изясни статута на Силите за самоотбрана, които имат ограничени права. Партията му обаче предпочита да не подема тази тема, опасявайки се, че дискусията може да се отрази отрицателно на предстоящите през април местни избори.

За разлика от речта си на аналогичната церемония миналата година днес Абе не спомена за заплахата от ракетната и ядрена програма на Северна Корея, отбелязва Киодо. Близки до премиера източници смятат, че той иска да се срещне с севернокорейския лидер Ким Чен Ун с надеждата да постигне напредък в уреждането на въпроса с отвлечените от Пхенян японски граждани през 70-те и 80-те години на миналия век.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.