Едногодишен връх за инфлацията във Великобритания

Ръстът на потребителските цени oбаче остава далеч под целевото ниво

12:00 | 16 февруари 2016
Обновен: 23:53 | 21 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Инфлацията в Обединеното кралство се ускорява до 0,3% през януари, което е най-високото ниво от една година, съобщи Investor.bg, позовавайки се на Националната статистическа служба. Резултатът оправдава очакванията след 0,2-процентовия ръст на потребителските цени през декември.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и горивата, се забавя от 1,4 до 1,2%.

Ръстът на потребителските цени остава далеч под целевото ниво на Английската централна банка от 2%. Цените на петрола остават около 12-годишен минимум и според банкерите необходимите условия за повишаване на лихвените процент все още не са налице. 

Ключов фактор за вдигането на лихвените проценти е ръстът на заплатите, който все още не е задоволителен, въпреки че безработицата пада до рекордно ниски нива. Статистическата служба ще обяви данни за трудовия пазар в сряда.

Любопитен факт е, че основният двигател на инфлацията през януари всъщност са горивата, които поевтиняват по-слабо, отколкото година по-рано. На растежа на потребителските цени натежават самолетните билети, които поевтиняват повече, отколкото миналата година след поскъпване през декември.

В доклада си за инфлацията от февруари Английската централна банка заяви, че очаква през първото тримесечие на 2017 инфлацията да достигне 1,2%, което е по-малко от предишните очаквания за 1,5% ръст на потребителските цени, изразени през ноември.

На месечна база потребителските цени се понижават с 0,8%, базисната инфлация също е отрицателна: -1%.